FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Luca Enoch – Stefano Vietti: Dragonero 7. – A rabszolgakereskedő

Remek borítók, szupervaskos kötet, a címekhez képest meglepően izgalmas és lendületes történeteket vonultat fel. Holtversenyben a dobogóra lépett a korábbi kedvencem mellé.

Intrikák a palotában + Alászállás az Alvilágba
Egy vallásos szertartási jelenettel indít, a főhös csapat teljes létszámmal (Ian, Gmor, Sera, Myrva, Alben) a birodalmi fővárosba hivatalos, amiből azt lehetne sejteni, hogy egy politikai, világbemutatós rész lesz ez. De még ki sem kötnek, máris beindul az akció, aztán jön jó pár oldalon a sejtést beigazoló palotás bájcsevej. Ám amint leszáll az éj, tiltott afférok és titkos akciók (vagy fordítva) történnek, Ian ismét az életét kockáztatja (ezúttal tényleg) az uralkodói család védelmében.
A második felében egy új dimenziót mutat be, ahova varázslók/varázstárgyak által nyitott átjárókon lehet csak bejutni, és meglehetősen végzetes lehet bárki számára, ha nem figyel oda. Dráma és misztikum kiváló elegyével viszi végig a történetet, az utolsó oldalakon felbukkan egy új hatalom, de nem világos, hogy ellenség-e vagy csak sötétbenbújkálós-intrikázós szerepet tölt be. Mindenesetre a Gondviselés nevű helyi CIA is fonogatja a maga szálait, egyre bővítve, bonyolítva a Dragonero világát. Nem sejtettem volna az első kötetek alapján ilyen szintű összetettséget, és még szerintem a felét sem fedték fel az írók a játéktábla bábui közül.

A Farkas története
Az előzőekben megismert szereplő utóéletét követi nyomon, feltehetőleg azért, mert felbukkan még. Jól kidolgozott, így örülnék, ha viszontlátnánk még. A rajzolt fekete-fehér erotikára vágyóknak is kedvére tehet ez a rövid, de remekül levezényelt közjáték.

A rabszolgakereskedő
Ez a történet kiemelkedően jó. Egyrészt tele van olyan apróságokkal, amik megdobogtatják a rajongói szívet: visszatérő szereplő, felvetett szálak későbbi eseményekre, visszautalások. Másrészt minden mellékszereplő egyedi, különleges, még ha csak pár képkockányira bukkan is fel. 93 oldalon annyi mindent mutat be és mesél el, mint korábban kötetek tették. Van itt kocsmai verekedés, bajba jutott leányzó kiszabadítása, füvészkedés, drámai halál, Pinokk fagólem, varázspárbaj, fegyveres harcok, összeesküvés, szervezett bűnözés, piac. És mindezt kényelmes, ráérős ütemben bontja ki, mintha lenne még két kötetre való lap hátra, mégis remekül belefér, gyorsít, ahol kell és elidőzik, ahol kell. Nagyszerű az egész!


Luca Enoch – Stefano Vietti: Dragonero 7. – A rabszolgakereskedő

Luca Enoch – Stefano Vietti: Dragonero 7. – A rabszolgakereskedő

Ian egy igazi fürkész otthonosságával mozog a vadonban, és egy sárkányölő bátorságával néz szembe bármilyen szörnyeteggel. Egész életében erre képezték ki, mindig is erre volt hívatott. De mi történik, ha az egykori katona a főváros intrikákkal teli utcáin, majd a korrupt bíróság előtt találja magát?

Közben a város utcáin egy rabszolgakereskedő várja újabb prédáját…