Voorhees értékelése


Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – Átfúj a szél a kulcslyukon

A sorozatot először 2005-ben kezdtem el, amikor ez a kiegészítő kötet még nem jelent meg. Így hát az újraolvasás során kapva kaptam az alkalmom, hogy ezt a kötetet is hozzácsapjam King olvasmányaim amúgy sem rövid sorához.

Ez a regény két csodálatos mesét tartalmaz. A Bőrember kifejezetten horrorisztikus elemeket tartalmaz, viszont a lezárása kicsit gyengére sikeredett. A Vaslelkű Timről szóló történet pedig akár kifejezetten gyerekeknek is íródhatott volna, ha nem kerül bele Marten, avagy Randall Flagg. Így egy kicsit mélyebb benyomást kaphattunk Roland ősi ellenségéről, a Feketébe Öltözött Emberről. Tim jelleme pedig mindennél ékesebben mesél a szeretetről és a bátorságról.

Enélkül az olvasmány nélkül is olvasható és értelmezhető a Setét Torony sorozat, viszont az olvasó mindenképpen szegényebb lenne nélküle. Lelki értelemben éppúgy, mint szórakozás szempontjából. A szerzőhöz hasonlóan én is örülök, hogy Rolandnak és ka-tetjének még volt számunkra mondanivalója.

Ui.: Nem ez az első eset, hogy a fordító eltér a korábbitól. A megszokott, Bihari György féle magas színvonaltól nem tér azért el jelentősen, de kifejezetten idegesítő bizonyos szavak melléfordítása (Mennykőcsapás/Mennydörgés földje). A Vaumaci kifejezés nem tudom, kinek a fejéből pattant ki, de elég gyermetegen hangzik. Talán jobb lett volna, ha maradnak az eredeti fordítónál. Vagy, ha az új fordító nem akarja mindenáron másképpen csinálni.


Stephen King: A Setét Torony – Átfúj a szél a kulcslyukon

Stephen King: A Setét Torony – Átfúj a szél a kulcslyukon

Aki olvasott már Stephen Kinget, biztosan emlékszik thrillereinek otthonosan hideglelős hangulatára – a borzongató sejtelemre, hogy az egyszerű, derűs hétköznapok mélyén mindig ott lappang a szörnyűség, az ember szívében pedig a vadállat. A Setét Torony sorozatban a thriller koronázatlan királya a fantasy birodalmába kalandozik. Egy mitikus, történelem előtti – vagy utáni – varázsvilágba, amely idegensége mellett is ismerős – talán leginkább a nagy amerikai westernekből, ahol az élet csupa kaland, veszedelem és csoda.

A címadó történetet – amely regény a regényben – A Setét Torony sorozat főhőse, Roland lovag meséli el egy viharos éjszakán: a kis Timről szól, akinek favágó apja a veszedelmes, elvarázsolt Vasfa-erdőben lelte halálát. Hogy biztonságban tudja a megcsonkult családot, Tim édesanyja újból férjhez megy az apa barátjához és favágó-társához, akiről azonban hamarosan kiderül, hogy talán nem is az, aminek látszott. Tim nyomozásba kezd: felkerekedik az erdőbe, hogy ott megtalálja Maerlynt, a varázslót, a segítségét kérje az egyre sokasodó rejtélyek megoldásához, és elhozza megvakított édesanyjának a gyógyító elixírt.

Az Átfúj a szél a kulcslyukon A Setét Torony sorozat „négy és feledik” kötete – ezzel válik teljessé a történet, amely Stephen King alkotói életének nagy részét végigkísérte, s amelynek negyedik és ötödik része között a rajongók közül sokan éreztek valami hiányt…

Hirdetés