Voorhees értékelése


Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

A Setét Torony ciklus negyedik kötetében Roland korábbi ka-tetjének történetét ismerhetjük meg, mely az előző könyvekben már régóta érlelődött, és most kiszakadt az íróból. Igen, kiszakadt, hisz az utószóban ő maga vallja be, hogy az eredeti sztori megkezdését követően 26 évvel szinte egyvégtében írta meg a történetet.

King ezúttal is bebizonyítja, hogy nemcsak a horror műfajban képes nagyot domborítani. Ebben a regényben ugyanis egy gyönyörű szerelem kibontakozásának lehetünk tanúi, és a szerző ugyanolyan szépen, ha nem szebben játszik az érzelmek húrjain, mint ahogy az idegeinken táncol és borzolja azokat más írásaiban. A könyv kicsit visszalépést jelent az előző kötetekhez képest: a cselekmény nagyrészt Roland visszaemlékezését taglalja, és jelentősen lelassul. Ugyanakkor ez a következetes történetépítés miatt van: a Mester hajszálpontosan illeszti össze a szálakat, és nem hagy semmit elvarratlanul.

Roland világában a Külső Ívhez tartozó Mejis tartomány első ránézésre semmi különöset nem nyújt az apáik megbízásából ide érkező három fiúnak. Állattenyésztők és farmerek, halászok lakják, dolgos hétköznapok és unalmas hétvégék jellemzik. Az egész olyan, mint egy szappanopera, áskálódó, pénzéhes nagynénivel, fiatal lányok után sóvárgó vén polgármesterrel, sikkasztó és nagyravágyó kancellárral, kövér seriffel és néhány rosszfiúval. Persze a világ elmozdult, és most is mozgásban van, és az eddig békésnek számító helyek sem lesznek azok többé, ha John Farson háborúja eléri őket is.

Érdekességként megemlíteném, hogy a könyv töb bibliai utalást is tartalmaz. Gileád maga a Bibliában többször is előfordul, nagyrészt földrajzi helyként. Új-Kánaán pedig – mondanom sem kell – az Ígéret Földjére utal vissza. Ezek szerint a horror mestere is haszonnal forgatja a könyvet, amelyet még az ő könyveinél is lényegesen magasabb példányszámban adtak el :)

Aki elkísérte Rolandot és ka-tetjét eddig az úton, az valószínűleg most sem fog csalódni. King fantasy sorozatának talán nem a legjobb darabja, de mindenképpen a gyöngyszeme.


Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg

Roland és hűséges barátai sikeresen megküzdöttek Blaine-nel, a Monóval. Egy valaha civilizált, ám mostanra elpusztult városban szálltak le a bomlott számítógépagyú egysínű vasútról. Roland elérkezettnek látja az időt, hogy pihenőjük közben elmesélje társainak múltját. Megtudjuk, miért kellett idő előtt elhagynia atyái földjét, Gileádot, s milyen küldetéssek érkezett Alain és Cuthbert barátjával a Külső Ívbe. Itt ismerte meg a gyönyörű és bátor Susan Delgadót, s egy csodaszép, szenvedélyes, ám tragikus szerelem története tárul elénk. A pihenő végeztével hőseink ismét útnak indulnak; céljuk a távolban magasodó, égbe nyúló tornyú, rejtelmes üvegpalota. Talán meglelték a Setét Tornyot? Stephen King regényfolyamának negyedik kötete – a korábbiakhoz hasonlóan – izgalmakban, kalandokban, érzelmekben bővelkedő, lebilincselő olvasmány.

Hirdetés