Popovicsp87 P értékelése


Popovicsp87 P>!
Diana Wynne Jones: A trónörökös

Szeretem az olyan fantasy-ket, ahol a szerző próbál csavarni egyet a már megszokott sablonokon.
A trónörökösben a párhuzamos világokat kétfelé osztották. Vannak a több mágiával bírók (defelé), és a kevésbé mágikusak (nefelé). Ezeket a világokat a Koryfón Birodalom köti össze, egyesíti.
Hősünk a Földről származik, amely nefelé helyezkedik el és a birodalom egyik promágja, aki aféle közvetítő.
A történet két szálon fut. Egyrészről hősünk, Rupert mentora meghal, helyére kell találnia valakit (mivel a promágok számának mindig állandónak kell lennie), másrészről a királyi család egyik lehetséges trónörökösét is meg kell találnia, mielőtt a birodalom összeomlik.
A történet a Földön és a párhuzamos világokban felváltva játszódik.
Ami először feltűnt, hogy nagyon könnyű olvasni. Nincsenek kilométeres leírások, a beleélést nagyban segíti, hogy E/1-ben van elmesélve, így szereplőink szemén keresztül élhetjük át a cselekményt.
A világok is jól fel változatosak, nem a tipikus S&S sablonokból építkezik.
Van valami megfoghatatlan bája, ami letehetetlenné teszi, pedig, a borító miatt majdnem lecsúsztam róla. Először komolyan lányregénynek néztem a kentaur és a színe miatt. Lemaradtam volna az egyik legszórakoztatóbb urban fantasy-ről.

>!
Metropolis Media, Budapest, 2011
386 oldal · ISBN: 9789639828988 · Fordította: Sarkadi Zsuzsanna

Diana Wynne Jones: A trónörökös

Diana Wynne Jones: A trónörökös

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az önmagába visszatérően végtelen multiverzum világai között, attól függően, hol helyezkednek el, vannak varázsosabbak (defelé) és varázstalanabbak (nefelé). A mágusok feladata, hogy valamennyit lehetőleg defelé irányba tereljék. Egyes világokon nyíltan tevékenykedhetnek, másokon csak titokban. Az, amit mi Földként ismerünk, az utóbbi kategóriába tartozik.
Rupertnek, a zöldfülű mágusnak – aki mellesleg, polgári foglalkozását tekintve programozó, tehát kötetlen munkaidőben dolgozik a mi világunkban – hirtelen két sürgős munka szakad a nyakába. Egyrészt, mivel idős mentora meghal, neki kell megtalálni az utódját. Igaz, kap egy listát a lehetséges jelöltekről, de egyiknek sem sikerül a nyomára bukkannia, mintha menekülnének előle. Másrészt, mivel valaki egy elegáns mozdulattal a levegőbe röpítette a multiverzum középpontjában található Koryfón Birodalom teljes uralkodócsaládját, a túlélő vezetőség a fiatal varázslót kéri fel arra, hogy legalább egyet kerítsen elő a rejtett helyen nevelkedő trónörökösök közül, mielőtt még kitörne az anarchia az elcsászártalanodott világokon – ami pedig az egész multiverzumra hatással lenne.
Rupert minden tőle telhetőt megtesz a trónutódlás ügyében, kevés sikerrel. Közben a mágusjelöltek utáni szaladgálást is elunja, és inkább megpróbálja őket egy helyre vonzani, ennek érdekében eltéríti a sorsvonalaikat. A kiválasztott hely olyan, ahol a varázslat nem kelt feltűnést: egy SF-fantasy találkozó helyszíne. A Hotel Babilon ugyanakkor az energiavonalak csomópontjában áll, és ha ott valaki babrál az erőkkel, annak komoly következményei lehetnek.
Persze merénylők is megjelennek, és minden lehető módon megnehezítik Rupert munkáját. Végül elkerülhetetlenné válik az összecsapás a jók és a gonoszok között…

A World Fantasy-életműdíjas Diana Wynne Jones, akit hazánkban leginkább A vándorló palota című regényének animeváltozata alapján ismerhetnek, a fantasy zsáner avatott ismerője. Nem véletlen tehát, hogy újabb sorozatának nyitókötetében kacagtató görbe tükröt állít mind az írótársak, mind az olvasók elé.

Hirdetés