fekiyeti79 P értékelése


fekiyeti79 P>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Sajnos nem tudom azt mondani, hogy ismét egy remek urban fantasyt olvashattam Gaura Ágnestől. Ha ezt állítanám, hazudnék. Ugyanis – a kedves írónő háza táján maradva – a Boriverzum az egy urban fantasy sorozat. A Túlontúl viszont egy modern köntösbe bújtatott mese. A magyar népmesék minden szépségét, komikumát, drámaiságát felsorakoztató, igazi tündérmese; varázslattal, manókkal, beszélő állatokkal, fenevadakkal, magával az Ördöggel, és nem utolsó sorban (ugye) tündérekkel.
A történet aránylag lassan csordogál, amit maximálisan kompenzál Ágnes stílusa, aki a hétköznapi dolgokat (úm. munkahelyi „időtöltés”, kávézás/fagyizás, barát(nő)i beszélgetés stb.) is úgy meg tudja fűszerezni, hogy öröm olvasni, és csak úgy pörögnek az oldalak akkor is, amikor nem történik semmi (ami nem teljesen igaz, mert mindig történik valami, de na! Értse mindenki, ahogy gondolom! :) ). A több helyszín, és a közöttük történő sűrű váltás, valamint a fordulatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy percig se unatkozzon az olvasó.
Tündérország megformálása varázslatos, a szereplők – szerintem – egyformán kedvelhetőek*, kivéve az Ördögöt, de neki az a dolga, hogy utáljuk. Illetve Liliom döntésképtelensége egy idő után… nem idegesítő, csak egy picit bosszantó, de ez elhanyagolható negatívum.
A kötet illusztrációi nagyon találóak, és kiválóak, az írói stílus mellett, vagy inkább azt kiegészítve segítenek abban, hogy teljesen átadjuk magunkat a történetnek.
Vissza kanyarodva az elejére, ez tehát nem urban fantasy (aki arra számít, csalódni fog), hanem mese. Mese gyermek lelkű felnőtteknek, vagy felnőtt(esebb) lelkű gyermekeknek**. Annak viszont tökéletes!
Azt hiszem így kell kinéznie egy modernkori magyar nép/tündérmesének.

* Személyes kedvenceim Boróka, Rókaszó és Csókacsíny. Illetve – tényleg spoiler! – spoiler. :)

** Gyermek gyermekeknek csak szülői felügyelettel ajánlott, habár azt szoktam mondani ilyen esetben, hogy az a gyerek, aki önállóan el tud olvasni egy könyvet, az már megbírkózik a vér „látványával”, és a drámai jelenetekkel.

2 hozzászólás

Gaura Ágnes: Túlontúl

Gaura Ágnes: Túlontúl

Mindig az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.
A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet.
A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Rézerdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.

Hirdetés