lilla_csanyi értékelése


>!
lilla_csanyi
Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Még 2017-ben olvastam a trilógia első részét.
Így alig 3 évvel később el is olvastam a folytatását, és ez egy nagyon érdekes darab lett.
Az első részben megismertük a világot, a problémákat, Garai Gábor pedig az a főhős, aki képtelen volt jellemfejlődést produkálni, és ennek meg is lettek a következményei. Gábor rohadtul fontosnak érezte magát, és valami nagyon nagyot akart véghez vinni, de kicsi volt hozzá.

Ezt a koncepciót a második kötetben Hernád Péter megfordította. Homonnai Ignác, a második kötet főhőse egy korrupt, gerinctelen, hülye alak, akinek a vállát 15.000 évnyi tudás súlya nyomja, és a képességeit szinte egyáltalán nem, vagy hülyeségekre használja. Aztán hirtelen egyedül marad egy igazán monumentális eseménysorozat miatt, és egy hatalmas jellemfejlődésen megy át.

Hernád Pétert továbbra is nagyon jó olvasni, kifejezetten addiktív.
A világépítés zseniális, szépen belefűzi a valós történelmi személyeket és eseményeket a fiktív Európa történetébe, illetve néhány népi hiedelmet/legendás rémlényt is kapunk ebben a részben.

A könyv első felében csak kapirgáljuk a felszínt, aztán a közepén az arcunkba robbannak az igazán nagy ívű dolgok, amikről spoiler lenne beszélnem, de aki nem szereti, ha egy történetben hirtelen nagyon kinyílik a világ, az nem fogja élvezni. Én imádtam, hogy ennyire epikusra sikeredett, és most nem fogok ekkora szünetet hagyni, igyekszem mihamarabb rávetni magam a következő kötetre.

Az egyetlen problémám, hogy Hernád Péter nem érti a nőket/nem tudja átérezni a működésüket, úgyhogy rettentően rosszul ír női karaktert. Az előző részben a gondolatolvasó Fürkész egy elviseletetlen hisztis p…a aki mindenhol csak útban van, és mindig őt kell megmenteni. Ebben a részben viszont kapunk egy Virág Anikó névre keresztelt riporter lányt, aki 0-24 ben Ripley hadnagy a mecha droidban. Ez a lány mindig jókor van jó helyen, mindig bátor, mindenhez IS ért, és még jókinéz is, mert most ilyen nőstény biodíszletre volt szükség.

Összességében: ajánlom.


Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Hernád Péter: Pannónia Parancsnok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Homonnai Ignác, azaz Pannónia Parancsnok nem élvezi többé a társai bizalmát, és ami még rosszabb, már saját magában sem hisz. Egyre inkább nehezére esik szembenézni a valósággal, pedig addig kellene megtennie, amíg még van rá lehetősége.

A valóság ugyanis az eltűnés-anomáliaként elnevezett rejtélyes jelenség hatására hihetetlen változásokon megy keresztül, amelyek már-már apokalipszissel fenyegetik Magyarországot.

Csakis Ignác állhatna a pusztulás útjába, de a legmagasabb körökbe beférkőzött árulók és halottnak hitt náci szuperhősök akadályozzák minden lépését, miközben a szálak a világ szuperhőseit kontrolláló árnyékszervezethez, a Kamarához vezetnek…

Egyetlen reménye, hogy a talentuma révén olyan felmenőket hívhat segítségül, mint a KGB ügynök András, a zseniális feltaláló Ágoston, a monarchia-kori párbajhős, József őrnagy, a Hunyadiak veszett hírű Gáspár vitéze vagy az atlantiszi mágus, Omenész… és mellészegődik a csinos és talpraesett oknyomozó riporter, Virág Anikó is.

A Garabonciás Osztag-sorozat második kötetében Hernád Péter újra betekintést nyújt a magyar szuperhősök egyszerre emberfeletti és emberközeli világába. A tétek jócskán emelkedtek az első rész óta, de a kihívás a régi: ahhoz, hogy az ellenségen felülkerekedhessen, Pannónia Parancsnoknak először a saját démonait kell legyőznie.

Hirdetés