gyuszi64 értékelése


gyuszi64>!
Philip José Farmer: Szeretők

2020/9. otthoni polc

Kezdem a NEM-ekkel:
– a 61-es könyv NEM jellemzően erotikus (szinte látom, ahogy Nalini Singh elnézően mosolyog);
– anno évekig NEM adták ki – de NEM hiszem, hogy az erotikus-romantikus részek miatt;
– tartalmilag NEM illeszkedik túl jól a borító;
– és NEM jó a fülszöveg. (Teljesen félrevezető.)

A könyv eleje jól megírt disztópia. A szerző érdekesen képzeli el az apokalipszis utáni világ újrafelosztását, a hatalmi-vallási-nyelvi rendszereket. (Az érdeklődők elolvashatják @zbarta nyelvi elemzését: http://bartaz.hu/a-sci-fi-vilagainak-nyelvei-1/.)

A második rész egy kalandregény, ami áll:
– Egy űrutazás-bolygófelderítésből (a könyv furcsa, mert ezt a szerző először kétszer egy oldalon intézi el; később persze okosabbak leszünk);
– egy paranormális kapcsolatból (a románc egész sok kérdést vet fel);
– egy részletesebb világépítésből (seregnyi biológiai és nyelvi fantáziát kapunk);
– és egy űrháború-kezdetből.

Összegezve a könyv egy tipikus 60-as évekbeli, kalandos (militarista?) sci-fi, erős társadalmi sci-fi indítással, végigvonuló nyelvi boncolgatásokkal, és evolúciós (biológiai) sci-fi betétekkel. Biztos, hogy sokrétűsége miatt unikum, még akkor is, ha a szerző nem túl erős kezű.

És tipikusan 90-es, esztétikamentes kiadás: méltatlanul apró betűméret (ami oldalanként gyakran típust vált vagy még kisebb lesz), minimális négyoldali margóval.


Philip José Farmer: Szeretők

Philip José Farmer: Szeretők

Vajon ki az a gyönyörű nő, akit Hal Yarrow a rovarok bolygóján talál? Milyen sors vár rájuk, ha kiderül a tiltott, titkos kapcsolat?

A Nebula- és Hugo-díjas amerikai szerző regénye mérföldkő a sci-fi történetében. Előtte senki sem szólt még ilyen hangon a szerelem és a szabadság utáni vágyról. Egyszerűen fantasztikus!