Bélabá P értékelése


>!
Bélabá P
Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

Keserédes történet egy török férfi sorsáról, szerelméről. Mevlut az utcai boza- és joghurtárus élete tárul elénk és egyben megismerhetjük Isztambul történetének negyven évét az 1970-es és 2010-es évek között. Kvázi mini szociográfia is a könyv, a török világváros fejlődését követhetjük nyomon bevonva némi politikai töltetet.
Pamuk minden apró részletre kiterjedően, bő és pontos jellemzéssel mutatja be szereplőit és a történet eseményeit. Olyan könyv, ami az olvasóval él, beleképzeljük magunk a történésekbe. Támpontot is ad az író a családfával és a regény végi kronológiával, ezért is tűnik precíz munkának, amin hat éven át dolgozott. Tetszett, élveztem és most még erős vágyat is érzek, hogy egyszer eljussak Isztambulba. Noha ez utóbbihoz már az Isztambul c. memoárjával is kedvet csinált az író. Komplex, olvasmányos, szép történet, ami megérdemli a jelest (4,7). A török kultúra iránt érdeklődőknek jó szívvel ajánlom, meg másoknak is, akik egy mesteri családtörténetet olvasnának.


Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

A Furcsaság a fejemben szerelmi történet, ugyanakkor modern eposz is. Orhan Pamuk hat évig dolgozott a regényen, amelyben a bozaárus Mevlutnak és három éven keresztül szerelmes levelekkel ostromolt kedvesének isztambuli életét meséli el.
Mevlut 1969 és 2012 között több mint negyven éven át árult joghurtot, bozát és piláfot Isztambul utcáin, volt parkolóőr és sok minden más. Figyelte, hogyan telnek meg az utcák a különféle emberekkel, hogyan rombolják le és építik újjá a város nagy részét. Látja az Anatóliából érkezőket és a meggazdagodókat; ugyanakkor tanúja az ország átalakulásának, a politikai csatározásoknak és puccsoknak. Az különbözteti meg másoktól, hogy érdekli, milyen furcsaság van a fejében. Soha nem tesz le arról, hogy téli estéken bozát árusítson, és a kedvesének kilétén gondolkozzon.
Az ember szándéka vagy a sors a fontosabb a szerelemben? Tőlünk függ, hogy boldogok avagy boldogtalanok leszünk, vagy tőlünk függetlenek a velünk megtörténő események? Miközben a Furcsaság a fejemben ezekre a kérdésekre keresi a választ, a családi élet és a városi lét közötti összeütközésekről, a nők otthoni kiszolgáltatottságáról és haragvásairól is képet ad.

Hirdetés