Csabi P értékelése


>!
Csabi P
Csabai László: A vidék lelke

Ha Móricz Zsigmond élne, most már nyugodtan halna meg, hogy jó kezekbe adhatja a stafétabotot.
Csabai kötete végig veszi az elmúlt száz évet, némileg nagyobb hangsúlyt fektetve a kommunizmus sötétebb időire, a helyszín pedig a jól ismert Nyárliget és környéke, innen csak ritkán mozdulunk ki. A novellák persze ennek az időszaknak inkább a negatív vonásait emelik ki, de mégsem a szokásos depresszív hangulat uralkodik ezekben az írásokban, mert Csabai inkább történeteket mesél, és nem az olvasó utolsó életenergiáira pályázik. Ha szerencsétlenség is éri valamelyik szereplőt, akkor az jön, mint a sors. Talán ez a magyar sors a főszereplője ezeknek az írásoknak, vagyunk, amíg vagyunk, tesszük, amit lehet, aztán vagy jön a kasza, vagy nem, mit lehet tenni.
Csabai novelláival kapcsolatban azt is érdemes kiemelni, hogy nagyon ismeri azt, amiről ír. Az út szélén nem gaz nő, hanem neve is van neki, ismeri a szóbeszédeket, mintha csak ott kocsmázott volna a melósokkal ’53-ban, egy pillanatig sem érződik az íróasztalszag a szövegen, pedig hát ott készültek ezek is.
Most már csak az kellene, hogy minél többen felfedezzék maguknak, és ebben sokat segítene, ha a kritika sem hallgatná agyon (mert erről a könyvről egyetlen kritikának nevezhető írást sem találtam a neten.)

10 hozzászólás

Csabai László: A vidék lelke

Csabai László: A vidék lelke

Csabai László pár éve sikeresen honosította meg irodalmunkban a „duovella”, vagyis a páros novella műfaját. Azóta továbblépett: új kötete hármas történeteket, „triovellákat” tartalmaz. A triovellák részei úgy kapcsolódnak egymáshoz, ahogy a kirakós darabjai. Legtöbbször az elsőben elkezdett történet folytatódik, és a főhős új s még újabb történelmi korban vagy helyzetben találja magát. Előfordul, hogy valamilyen közös motívum kapcsolja össze a résznovellákat, esetleg ugyanazt a történést látjuk három eltérő szemszögből, a la A vihar kapujában. Az első pillantásra egyszerű életeknek így soha nem látott mélységei tárulnak fel, miközben az olvasót rendre meglepetések érik. S bár a nemritkán humoros történetek alapvetően a realizmus jegyében fogantak, olykor felvillan bennük egy kis fantasztikum is.

Hirdetés