Voorhees értékelése


Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

A sorozat talán ebben a kötetben éri el csúcspontját. Legalábbis szerény, erősen szubjektív véleményem szerint Roland és a formálódó ka-tet ebben a részben megy át a legtöbb izgalmas kalandon. A szereplők jelleme gyökeresen megváltozik, amit legjobban talán Eddie karakterében érhetünk tetten: a korábbi heroinista és drogfüggő onnan, hogy kis híján elvágja Roland torkát a saját késével még a tengerparton, Lud városában eljut odáig, hogy akár Roland nélkül is folytatná az útját egészen a Setét Toronyig.

A ka-tet itt lesz teljes: King papa egy zseniális húzással visszahozza Jake-t a történetbe (hogy eredetileg is ez volt a terve, vagy pusztán utólag találta ki, nem lehet megmondani, de hogy kiváló ötlet, az biztos), aki nem kis izgalmak árán végül átmegy Roland világába hogy csatlakozzon a többiekhez. Az író aprólékosan építi fel a cselekményt, fokozatosan, lassan adagolva a feszültséget. Mindent alaposan megmagyaráz, de nem fecsérli az oldalakat. Még egy ilyen hosszú és viszonylag vastag kötetre sem mondanám, hogy túlírt lenne.

Itt jegyzem meg, hogy King elkövetett egy kis történelmi tévedést, amit csak most, az újraolvasás során vettem észre: spoiler

A történet tudatosan tetőzik a Ludban bekövetkezett eseménysorban. Szomorú volt látni az emberiség elkorcsosult maradékát a régi, nagy tudással és tapasztalattal bíró ősök koncán marakodni. King drámaian festi meg, hogyan züllik le az emberiség néhány száz év alatt. Az igazán szomorú az, hogy ez vélhetőleg bekövetkezne egy egész világra kiható, pusztító konfliktus esetében. Roland világa megmérgezte saját magát, melynek következményével szembesülnek a ka-tet tagjai.

Aki úgy gondolja, a szerző már nem tud többet hozzátenni a sztorihoz, nagyot téved. Bőven van még a sorozatban ezt követően is érdekesség. A horror nagy királyának letehetetlen fantasy sorozata.


Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek

Roland és barátai, Eddie és Susannah Dean elszántan haladnak úti céljuk, a titokzatos Setét Torony felé. A homárszörnyekkel sikeresen megküzdöttek ugyan, ám mepróbáltatásaiknak koránt sincs vége. Új ellenséggel találják szemközt magukat, a félig gép, félig állat ősöreg óriási medvével. Elhívják Jake-et, azt a kisfiút, akit a harcos annak idején kénytelen volt feláldozni. Lud, az egykor szupercivilizált-technicizált város (talán a valahai New York?) – amelyet feltehetőleg szörnyűséges nukleáris katasztrófa pusztított el – romjai között élethalálharcot vívnak a testileg-lelkileg eltorzult, vérszomjas túlélőkkel. Kimerült, ám tántoríthatatlan hőseink folytatják útjukat. Sikerül-e elérniük a Setét Tornyot, s ott vajon mi vár rájuk?

Hirdetés