Darth_Revan értékelése


Darth_Revan>!
Raymond E. Feist: Mágus – A tanítvány

Raymond E. Feist: Mágus: A tanítvány
Ez egy klasszikus és rendkívül népszerű fantasy sorozat első kötete. A könyvnek remek híre van. Elmondható, hogy sok olvasót A Gyűrű Ura mellett R. A. Salvatore Drizzt könyvei, Margaret Weis és Tracy Hickman Sárkánydárda művei, vagy éppen Raymond E. Feist Midkemia regényei rántottak be ebbe a műfajba, és ejtették rabul évekre. Sajnos Feist az én életemből kimarad, pedig nagyon jó lett volna, ha a 2000-es években megismerkedem a regényeivel. Úgy döntöttem, hogy pótlom most már ezt az elmaradást. Természetesen a Résháború sorozat első könyvével, a Mágus: A tanítvány című kötettel kezdtem. (Ha jól tudom a Résháború első két könyve Az érzőszívű mágus címmel is megjelent.) Abszolút nem bántam meg, hogy elolvastam. Sőt, inkább azt sajnálom, hogy korábbról kimaradt. (Annak idején állandóan megvettem a kiszemelt könyveket. A Résháború első két része sokáig nem volt piacon, már a második kiadás is elfogyott, mire belevágtam volna. Vártam a beígért harmadik kiadást, de az sajnos elmaradt. Az utóbbi években pedig ráálltam a könyvtáros kölcsönzésre.)
A történet hamar magával ragadt. Sodró lendületű és jól felépített történetet kaptam. Feist ügyelt arra, hogy Midkemiát jól bemutassa. Az információkat lassan adagolta, hogy az olvasó kellőképpen el tudjon mélyedni ebben a világban. A karakterek szintén remekül kidolgozott figurák, akiket az író kellő gondossággal formált. A szereplőkkel hamar barátságot tud kötni az olvasó. Természetesen itt sem maradhatott el a szokásos barangolós, világfelfedezős cselekmény szál, mely szintén érdekesre és színesre sikerült. Érthető, hogy miért szeretik annyira ezt a könyvet.
A főhős, Pug, egy árva fiú, aki egy Kulgan nevű varázslómester inasa lesz. Ez eddig elég szokványosnak tűnik, mégis a meseszerű motívumok el tudják bűvölni az olvasót. Bár engem könnyű volt, mert nagyon szeretem az ilyen meseszerű kezdést. spoiler Az inváziós, idegen népeket központba állító sztorikat nagyon szeretem. Még talán a Warcraft világára vezethető vissza ez. Természetesen ez a könyv korábban született, így felmerült bennem, hogy a Warcraft megszületéséhez ez a történet és világ ihletforrásul szolgálhatott még több más mű mellett is. spoiler
Már a Résháború első kötetében nagyon sok minden történet. Egy hagyományos fantasy világ mindennapjai felbolydulnak az ismeretlen ellenség miatt. A meseszerű és izgalmas történetvezetés lebilincselő olvasmánnyá tette ezt a könyvet. (A 96-os kiadásban sajnos nagyon kicsik voltak a betűk, gyanítom, hogy ma más tördeléssel és betűmérettel legalább 100-150 oldallal lett volna több a könyv. Kár volt ezen spórolni, mert ilyen kicsi betűket olvasni fárasztó egy idő után.) A könyv végén megértettem miért lett ez sokak kedvence a régi időkben. Feist nagyszerű világokat teremtett, (Az egyik hagyományosabb – ez Midkemia, a másik már rendhagyóbb – ez Kelewan, ebből viszont még nem láttunk sokat a történet elején.), hozzá igazi, érzőszívű szereplőket, akiket hamar meg lehet kedvelni és ehhez jön az izgalmas cselekmény. Kezdő fantasy olvasóknak is kifejezetten ajánlott. Engem megnyert, nagyszerű olvasmány élmény volt. Ötös. Bekerült a kedvenceim közé.

5 hozzászólás

Raymond E. Feist: Mágus – A tanítvány

Raymond E. Feist: Mágus – A tanítvány

A Szigetkirályság partvidékén egy Pug nevű árva a híres varázsló, Kulgan mellett ismerkedik a mágia tudományával. Bátorsága révén helyet kap a hercegi udvarban és a hercegnő szívében, ugyanakkor azonban tanulmányival sehogysem boldogul. Mégis Pug különös mágiája fogja egy napon örökre megváltoztatni két világ sorsát. Mert egy másik létsík sötét teremtményei rést ütöttek a valóság szövetén, hogy újra megkezdődhessen a Rend és a Káosz örökkévaló küzdelme.

Hirdetés