Bori_L P értékelése


Bori_L P>!
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Határozott haladást értem el novella-olvasás terén (három évvel ezelőtt még egyáltalán nem olvastam novellákat, idén pedig már ez volt a nyolcadik (!!!) kiolvasott novellás kötet), amiben a Strahan-féle válogatásoknak is kétségkívül jelentős szerepe van (meg a GABO Kiadónak, hogy elhozta nekünk magyarul ezeket). A 2018-as felhozatal elég vegyes volt, kimagaslóan rossz darabot ugyan nem találtam benne, viszont volt egy-kettő, amit rettenetesen untam, és néha erősen dolgozott a WTF-faktor is. Előbbi kategóriába tartozik az összes csavarmentes epic fantasy-nak álcázott rétestészta sztori (de különösen az Az arany füstje a dicsőség by Scott Lynch), utóbbiba pedig leginkább az Asszonyaik jajveszékelése (Kai Ashante Wilson – tőle egyébként jobabt vártam) és A houstoni remete (Samuel R. Delany). Nagy csalódás volt Yoon Ha Lee-től A kaméleon kesztyűje, bármennyire is szeretem a Ninefox Gambit világát, ennek a sztorinak egyszerűen nem volt értelme.

Azért voltak számomra élvezhető darabok is. Az Alighanem még mindig kiválasztott Kelly Barnhilltől kellemesen szórakoztató írás volt, amin jókat mosolyogtam (akkoriban éppen szükségem is volt rá). R. S. Benedicttől az Angol nevem engem is megfogott, pedig a weird és/vagy a horror egyáltalán nem az én műfajom (kezdem egyre inkább úgy érezni, hogy a fantasy sem annyira, vagy legalábbis csak egy nagyon kevés fantasy-típust tudok igazán élvezni, de ez mellékvágány), ez abból is látszik, hogy Max Gladstone sokak által méltatott Crispin modellje című írása engem jobb esetben is teljesen hidegen hagyott, rosszabb esetben enyhén untatott. De az Angol nevem főszereplőjéből áradó magányosság valahogy mégis megérintett. Egyszerűen imádtam Mary Robinette Kowaltól A kesztyűkészítők tiszteletreméltó társaságá-nak világát, bár a sztori végével nem voltam teljesen kibékülve, de szívesen olvasnék egy nagyobb lélegzetvételű művet ebből a világból. Kowal mellett Theodora Goss is felkerült a térképemre, a Jöjjenek, lássanak eleven driádot! egészen elvarázsolt, jövőre be is iktatok valamit a szerzőtől angolul. A többi komor hangvételű olvasmányom mellé jól esett a Kanalat hozz magaddal (Saad Z. Hossain) optimista végkicsengése, meg hát engem az ázsiai settinggel ugye könnyedén meg lehet vásárolni, szóval angolul alkotó bangladesi szerzőként Hossain is felkerült a radaromra. Végezetül pedig nem tudok szó nélkül elmenni Alastair Reynolds Szépasszonyfüves éjszakák-jai mellett, ami szerintem az egyik legelegánsabb írás volt a kötetben, még ha nem is túl formabontó.


Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Hirdetés