Voorhees értékelése


Voorhees>!
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

A Setét Torony sorozat második kötete a harmadik, Puszta Földek címet viselő kötettel egyetemben a széria legerősebb darabja. Az első laptól az utolsóig egy véget nem érő adrenalinlöket. Na jó, ez nem teljesen igaz – Roland csapatának, a ka-tet-nek különböző időkből összeverbuvált tagjainak kitekintést nyerhetünk az eddigi életére, múljuk egy szeletére, de mindig csak annyira, amennyire a cselekmény feltétlenül megköveteli. Az izgalom pedig végig jelen van: nem kizárólag akkor, amikor Roland az ajtókon átlép, hanem akkor is, amikor a tengerparton haladnak. A Dettával való elkeseredett harc, Eddie fogcsikorgató küzdelme, a lázas állapot ellenére kősziklaként kitartó Harcos mentális ereje lenyűgöző része a történetnek. Mert a Mester kiválóan mutatja be leendő Harcosai formálódását, nem rejtve véka alá gyengeségeiket sem.

A könyvben egyetlen túlságosan részletezett eseménysor sincs, nem éreztem, hogy King-nek nehezére esett volna megtölteni a lapokat, inkább olyan érzést nyújtott, mintha kiszakadt volna belőle a történet. A cselekmények teljes logikai felépítettségben követik egymást, nincs sehol sem kihagyás, a kötet az elejétől végéig teljes egész. A címe sem hazudik: A sorozat ezen része azt meséli el, Roland miként szólítja harcba leendő társait, akik mellette lesznek a Setét Torony eléréséért folytatott végtelen menetelésben és harcban. Akik partnerek lesznek a világ megmentésében. King zseniálisan mutatja be már most a Harcos igazi természetét: az életét kockáztatja, hogy áthozza és egyben tartsa a csapatot, szeretet ébred a szívében, mégis, a végső, nagy célért feláldozná őket. Olyan szomorú kettősség ez, amelynek mélyebb tartalmát csak most, az újraolvasás során értettem meg igazán.

Másodszor is hatalmas élményt nyújtott. Megkerülhetetlen, kihagyhatatlan. Tovább nem akarom ragozni, olvassátok el.


Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása

A harcos-ban megismert Roland sebesülten, betegen, ám rendíthetetlenül halad célja, a titokzatos Setét Torony felé. Kietlen, veszélyekkel terhes vidéken visz az útja, ahol váratlanul egy ajtóba ütközik, amely az 1980-as évek New Yorkjába nyílik. A harcosnak át kell mennie ebbe a másik világba, hogy elhívja magával segítőtársait, akiket a feketébe öltözött ember cigánykártyán megjósolt neki. Így fonódik össze Roland, a harcos, Eddie Dean. a drogcsempész, Odetta Holmes, a gyönyörű, okos, ám egy balesetben megnyomorodott fekete lány, valamint Jack Mort, a gyilkos hajlamú könyvelő sorsa. A hármak elhívatása lélegzetelállító kalandokban bővelkedő, az „elmozdult világokban" játszódó könyv, amely, bár nem zárul le benne a főhősök sorsa, mégis élvezetes olvasmány.

Hirdetés