bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
Erika Johansen: Tear királynője

Most egy kicsit haragszom magamra, amiért hörcsög vagyok, és ilyen könyvek hevernek évekig olvasatlanul a polcomon. Mostanában úgy éreztem, hogy kezdek kiöregedni a young adult disztópiákból, mert minden „ez már volt” hangulatot árasztott, így részben ezért is váratott magára ilyen sokat ez a könyv, amit utólag nagyon bánok. Az ifjúsági címke és a női főszereplő fiatalsága ne riasszon meg senkit, mert ez a történet nagyon ütős, ami a nyílván való hibáival együtt is képes magába szippantani az olvasóját.
A történet kidolgozottságában van kivetnivaló. Sem a mágiarendszert, sem magát a világot nem sikerült az írónak teljesen átadnia ebben a kezdőkötetben. Számomra sem a Vörös Királynő motivációja, sem a jelenlévő konfliktus nem világos még, kevés volt az, amit a korábbi megszállásról megtudtunk. Hiányzott a komolyabb kidolgozás; rengeteg olyan kérdés maradt nyitottan, amire szükség lett volna, hogy maradéktalanul elégedett lehessek – de mivel van még hátra két kötet, reménykedem benne, hogy ezek a végére a helyükre kerülnek.
A stílus és az elbeszélés tetszett. Egyszerű volt, gördülékeny, mégis tökéletesen átadta az érzelmeket. Egy-két részt sikeresen megkönnyeztem. A regény tónusa sötét, hiányzik belőle az ifjúsági regények cukormáza. Tetszik, hogy az író egyáltalán nem könnyíti meg a főszereplő dolgát, kerüli a habos babos mesét az elveszett hercegnőről, és cserébe megbombázza hatalmi harcokkal, korrupcióval, bérgyilkosokkal és vérengzéssel. Örültem, hogy Kelsea-n túl időnként más nézőpontkaraktereket is belecsempészett az írónő, mert így nemcsak a fiatal királynőt, de az adott bonyodalmakat segített más szemmel látni. spoiler
Számomra a legnagyobb előnyét a történetnek a karakterek jelentik. Régen volt velem, hogy tényleg megkedveltem volna egy hősnőt, de Kelsea határozottan talpraesett, szerethető, és nem folynak el mellette az események. Annak ellenére aktív résztvevő tud maradni, hogy nem is egyszer próbálják sarokba ültetni. Imádom a testőröket, élünkön Buzogánnyal, és oda-vissza keresztbe vagyok a titokzatos Kísértetért is, szóval nagyon remélem, hogy eleget kapok belőlük a maradék kötetekben is.
Számomra a Tear királnyője üdítő olvasmány volt! Annyira, hogy máris folytatom majd az olvasást a következő résszel!


Erika Johansen: Tear királynője

Erika Johansen: Tear királynője

A tizenkilenc éves Kelsea Glynn pontosan olyan, mint a többi hasonló korú lány: engedetlen, meg van győződve a saját igazáról és mindig mindent jobban tud az idősebbeknél. De tőlük eltérően ő éppen egy királyságot készül megörökölni: egy királyságot, ami korrupt, romlott és veszélyes. Vagy a legrettegettebb uralkodójává válik, vagy már az első héten orgyilkosok áldozata lesz – minden rajta múlik, és azon, hogy milyen döntéseket képes meghozni.

Erika Johansen regénye klasszikus fantasy elemekből építkezik, de nem szégyell sokszor kegyetlen és erőszakos lenni: a Tear királynője egy fiatal lány történetét meséli el, aki sokáig volt kénytelen száműzetésben élni, hogy végül hűséges testőreivel visszatérjen, és elvegye, ami jogosan jár neki. Fekete mágiával, rejtélyekkel és akciódús jelenetekkel teli történet, amire már Hollywood is lecsapott: várhatóan Emma Watson lesz a készülő film főszereplője és egyben producere is.

Hirdetés