bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
Mark Lawrence: Vörös Nővér

Határozottan úgy érzem, hogy bajban vagyok. Mark Lawrence másik két trilógiája hatalmas kedvencem, így biztosra vettem, hogy a Vörös nővér nem fog számomra csalódást okozni… A hosszadalmas olvasási idő sajnos nem véletlen, mert a könyv cselekménye két véglet között ingadozott nálam; vagy annyira izgalmas volt, hogy nehezemre esett letenni, vagy annyira dög unalmas, hogy nehezemre esett folytatni – átmenet szinte nem is volt közöttük.
Egészen addig, míg Nona meg nem érkezett a kolostorba, úgy éreztem, hogy igen, ez az, amire vágytam, és hamarosan újabb Lawrence regény kerül majd a kedvencek közé. A kolostor, az oktatás, a feleslegesen elnyújtott leírórészek valahogy megölték az egész hangulatot. Ráadásul ott lebegett az események felett, az „ezt már valahol olvastam” érzés. Maga a főhelyszín eleve nagyon beszűkítette a karakterek mozgásterét, és mindez még tetőzték a filozófiai eszmecserék az Ősről, az Útról, és minden olyasmiről, ami Abethben a valláshoz köthető. A mágiarendszer számomra kicsit katyvasz, a karakterek neve megjegyezhetetlen, és valamiért azt sem sikerült megértenem, hogy most éppen ki van ki ellen és miért. Nekem valamiért ez most nagyon nehezen emészthető. Az EPILÓGUS viszont briliáns, az egy egész csillagot húzott felfelé az eredetileg szánt pontjaimon.
A karakterek titokzatosak. Még a főszereplőről sem tudunk meg annyit, hogy biztosak lehessünk benne, hogy ismerjük. Nona számomra egy hatalmas kérdőjel, de nem rossz értelemben. Jól felépített, kettős érzelmeket kiváltó személyiség, akit rétegről rétegre kell megismerni – miatta úgy érzem, hogy érdemes lesz folytatni a sorozatot.


Mark Lawrence: Vörös Nővér

Mark Lawrence: Vörös Nővér

GYILKOLÁSRA SZÜLETTEM – AZ ŐS IS ROMBOLÁSRA TEREMTETT

A Kegyes Irgalom Kolostorában fiatal lányokat képeznek gyilkosokká. Némelyik gyermekben kiütközik az ősi vér, ritka képességekkel ruházza fel őket, amelyeket halálos vagy misztikus erejűvé csiszolnak-edzenek. Ám még a kard és az árnyak mesternői sem fogják fel igazán, milyen kincsre bukkantak, amikor Nona Grey a csarnokaikba került.
A vérfoltos ruhájú, kilencéves Nonát a bitófa árnyékából ragadják el. Gyilkossággal vádolják, ám ő valami sokkal rosszabbat követett el. Tíz év szükséges ahhoz, hogy a penge és az ököl használatára kitanítsanak egy vörös nővért, ám Üveg apátnő szárnyai alatt sokkal többet el lehet sajátítani pusztán a halál művészeténél. Osztályában Nona új családra – és új ellenségekre – lel.
Bármily biztonságos és elszigetelt is legyen a kolostor, Nona számára nincs menekvés titka és erőszakos múltja elől, amely ezer szállal kötődik a hanyatló birodalom összes sötétségéhez. Érkezése régi viszályokat hív újra életre, kegyetlen küzdelmeket szít az egyházon belül, és még a császár figyelmét is magára vonja.
Miközben haldoklik a nap, és a jég egyre előbbre nyomul, Nona Greynek úrrá kell lennie belső démonain, hogy azokra szabadíthassa őket, akik az útjába állnak.

A többszörösen díjnyertes Mark Lawrence, a Magyarországon is nagy sikernek örvendő Széthullott Birodalomban játszódó könyvei után, egy vadonatúj világba kalauzolja el olvasóit. A Vörös Nővér sokak szerint az eddigi legjobb regénye, amely magával ragadja a régi és az új rajongókat egyaránt.

Hirdetés