pável értékelése


>!
pável
Jo Nesbø: Kísértet

[4 és fél mellészúrt tű]

Szálkásra kellene hegyeznem a szavakat, ki kéne nyitnom egy Jim Beamet, már most kora reggel, meg kéne járni a poklot, és útikönyvet írni róla, ha másért nem, legalább tisztelgésül a valaha élt (egyik) legfaszább nyomozó előtt – mert Harry Hole nem papírfigura többé, ilyen erős karakterrel közülünk sem bírnak sokan, már nem csak vízjelet hagy a lapokon, hanem (szinte) már személyes emléket is itt bennünk, ami persze szintén csak egyfajta vízjel, afféle tetoválás, annak jele, hogy ismered Harryt, vigyázzanak veled. Ha nem is a börtönben, de az írók tudnák rólad: Harry után nem lehet mint olvasót papírtigrisekkel megetetni.

Ha valaha filmre viszik, nagyon kösse fel a gatyáját az a színész, akit megkínálnak vele, pláne a rendező. Mert persze Nesbø most is elveti kissé a sulykot, megint hollywoodyas túlzásokba esik egyes akciójeleneteknél ("terminátorkodik"), és nem lenne jó, ha ezt a filmekbe is átvinnék majd egyszer. De a fenébe a filmszerűséggel, meg a hibáival, sose néztem el könnyedébben hibákat, mint Jo Nesbø-nél, mert bőkezűen kárpótol az olvasásélmény. Ráadásul ebben a részben is pazar, humoros-szarkasztikus, aforizmáknak beillő félmondatok várakoznak, hogy kiidézzék őket ide (meghagytam másoknak), igaz, egyre kevesebb, ahogy a végére érünk ennek az újabb téglányi (kb 540 oldalas) kötetnek. De talán csak azért fogynak el, mert ez is egy lecke, immár kimondatlanul, a bölcsességeken túl van egy valami, ami még nagyobb megváltás.

Szóval remek könyv (ami mindig relatív ugye, a maga műfajában az), és ne legyintsünk, hogy csak egy újabb drogos történet, Nesbø azt hiszem a skandináv krimik egyre hígabb műfajának örök klasszikusa marad Harry Hole történeteivel. Bőven van benne az ügyesen gabalyított krimiszálon túl vér és bölcsesség, szépség és pusztulás, no meg nem kevés szociológia a mai Skandináviáról (Oslóról), melyet nem csak mi, de a bennszülöttek is előszeretettel képzeltek sokáig egyfajta Tündérkertnek, ám mostanában keserű az ébredés, kezü(n)k meg az Ikea-biliben.
(2013)


Jo Nesbø: Kísértet

Jo Nesbø: Kísértet

Nyár. Harangzúgás. Egy fiú, Gusto, a konyha padlóján fekszik egy vértócsában. Az élet lassan elszáll belőle, s ő sorra veszi mindazon eseményeket, amelyek ide vezettek. Az analízis pontos és kegyetlen. Ősz. Harry Hole, a norvég rendőrség egykori nyomozója három év távollét után visszatér Oslóba. Felkeresi egykori felettesét, hogy engedélyt kérjen tőle egy ügy felderítésére. Csakhogy az esetet már lezárták. A fiatal narkóst, Gustót egy cimborája lőtte agyon, mert összekaptak az anyagon. Egy olyan anyagon, amely a heroin uralmát megtörve, villámcsapásszerűen hódította meg a várost. Harry ennek ellenére nem tágít, s eléri, hogy meglátogathassa a börtönben a Gusto meggyilkolásával vádolt srácot. Mégpedig azért, mert a cellában saját múltjának egy darabjával van találkozója. A nyomozás, amelybe Harry magányosan belevág, nehezebb s fájóbb, mint bármelyik hivatalból felgöngyölített ügye volt. S közben mindenfelől kísértetek veszik körül. A sajátjai és az is, amelyik a várost járja. Az alak, akiről senki sem tudja kicsoda, hogy néz ki, s aki megfoghatatlan, akár a szél

Hirdetés