ppeva P értékelése


ppeva P>!
Dragomán György: Jég

Este itt viccelődtünk a férjemmel*, hogy lassan már a költők is rákapnak arra, hogy darabonként „kötetbe rendezzék” egy-egy pár soros művüket.
De kiderült, ez nem vicc. Ma belefutottam a könyvesboltban ebbe a könyvbe, és egész pontosan megadtam az olvasási időmet: 11:00 és 11:05 között kiolvastam. Pont mint egy kétéveseknek szánt könyvecskét. Szóval ez nem is novella, hanem inkább egy kb. 10 soros szabad vers. Persze lehet azt mondani, hogy nem a betűk száma határozza meg egy könyv értékét, meg hogy az üresen hagyott helyeknek is jelentőségük van, de azért ne akarjuk összehasonlítani ezt itt egy könyvvel (sőt, Könyvvel). Ahogy nem hasonlítanám össze John Cage 4’33" művét sem zeneművekkel (sőt, Zeneművekkel), akkor sem, ha ez a fajta „performance” tetszik egyeseknek/sokaknak.
https://www.youtube.com/watch…
Mert lehet, hogy a fenti zeneműhöz össze kellett hozni a színpadra egy nagyzenekart, szólistával, karmesterrel, de azért lássuk be, a John Cage darabot tetszés szerinti járókelőkből verbuvált, jelmezbe öltöztetett csapat is ugyanilyen tökéletesen elő tudta volna adni.
A könyvesboltban álldogálva arra gondoltam, hogy a nagyobbik lányom három évesen már nagyon klasszul rajzolt. Mi lenne, ha előkeresném a szekrény aljából a régi rajzait? Írnánk hozzá vagy tíz sort, szépen elosztva, oldalanként 5-6 szó pont elég lesz. Aztán talán szerencsét próbálhatnánk vele… Hátha fordítva is működik, nemcsak úgy, hogy valaki letesz sok értéket az asztalra, aztán meg már csinálhat bármit – mi meg csak úgy „berobbannánk” a semmiből a könyvpiacra! Vicces? Nem.
Sajnálom, de úgy látszik, én ehhez túl konzervatív vagyok.

*Krasznahorkai kapcsán


Dragomán György: Jég

2.213 FtMai-Könyv ·
2.999 Ft –26%
2.399 FtLíra ·
2.999 Ft –20%
2.489 FtJókönyvek.hu ·
2.999 Ft –17%
2.545 FtOlvasók Boltja ·
2.999 Ft –15%
Könyvtár
Dragomán György: Jég

Képeskönyv felnőtteknek!

A Jég megrázó novella menekülésről és hazatérésről: arról, hogy milyen közel van hozzánk a háború.
Dragomán György művének illusztrációit, a fiatal grafikus, Turi Lilla készítette, aki rajzaival elnyerte a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon a Pozsonyi Pagony kiadó legjobb pályakezdő illusztrátor különdíját.