Voorhees értékelése


>!
Voorhees
Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Stephen King magához képest műfajidegen regénysorozata volt az, ami elindított engem annak idején a fantasy olvasás ösvényén. 2004. karácsonyán sorakoztak a fa alatt az akkor még csak öt kötetet számláló sorozat részei, az akkor még létező Magyar Könyvklubból :)

2005-ben le is nyomtam mind az ötöt, utána pedig a maradékot a megjelenést követően. Egy ideje már motoszkál a fejemben az újraolvasás gondolata, most elérkezett az idő, hogy belevágjak.

A regény szofisztikált nyelvezete ennyi idő után is kimagaslik a szórakoztató irodalomból. Kiemelkedő, hogy King céltalan káromkodás nélkül is mennyire érzékletesen tud szemléltetni. Mindez már az első kötetben szembeszökő, gondoljunk csak a sivatag és a zöld hegyvidék szembeállítására. Az önálló regényként is maximálisan élvezhető első kötet másik világba repít minket, ebben a részben még csak elvétve tartalmaz utalásokat arra nézve, hogy ez az elpusztult világ távoli, keserédes jövője lehet. A kötet a Harcos, és a Feketébe Öltözött Ember hajszáját meséli el, ami leginkább a további fejlemények szempontjából jelentős, hisz emlékeim szerint az ellenfél csak a legutolsó kötetre tér vissza.

Érdekes, hogy 14 év távlatából is mennyire élesen emlékeztem a cselekményre. Ennyi idő elteltével azonban igazi élmény volt ismét. Nem hiába King az egyik kedvenc íróm. Életem legelső újraolvasása nem is lehetett volna más, mint ez az első része egy meghatározó fantasy regényfolyamnak. Szeretek arra gondolni, hogy később még jobb lesz. Minden fantasy rajongónak melegen ajánlott elolvasni!

1 hozzászólás

Stephen King: A Setét Torony – A harcos

Stephen King: A Setét Torony – A harcos

A világmindenség roppant misztériuma talán csak az emberi agy véges felfogó természetében rejlik, hogy ami minket körülvesz, csak alig épp, hogy fel tudjuk dolgozni. És ami azon túl nyúlik, az az óriási hatalmas valami, amit már nem érthetünk. Pont ezt a hatalmas káprázatot hivatott kissé meseszerűen feldolgozni Stephen King A harcos műve.
Egy modern Harry Potter sorozat, mely a felnőtteknek íródott.
Egy sorozat, mely dallamos, összecsengő elején versszerű balladisztikus folytatásban meseszerű mágikus realizmus műfaj egybe gyúrva a hamisítatlan író sajátos hangulatú cseppnyi iróniával átszőtt horror műfajjal.
A rejtélyek kulcsa, avagy a végső cél, mit rejt, és hol leledzik a titokzatos Setét Torony? Roland végül megtalálja?
Egy páratlan sorozat Stephen King tollából, ami utat nyit az olvasó fantáziájának, kiragadja az unalmas hétköznapok súlya alól.

Hirdetés