fekiyeti79 P értékelése


>!
fekiyeti79 P
Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Nos… Nem voltak túl nagy elvárásaim a történettel kapcsolatban, így mondhatom azt, hogy nem okozott csalódást. Ezzel együtt azt is bevallom, hogy szerintem nem volt ez annyira rossz, mint vártam. Igazán nagy, a franchise-nak ellentmondó baromságokkal nem találkoztam olvasás közben.

A legnagyobb problémája ennek a történetnek, véleményem szerint, a köré épített hype; gondolok itt arra, hogy majd Shane Black megváltja a világot, felülír mindent, ami a Ragadozó 2 óta napvilágot látott, és jól megmutatja, hogyan is kell kinéznie egy folytatásnak… Ez nem igazán jött össze neki.
Feldobott néhány érdekesnek tűnő ötletet, amik egy kis vérfrissítést hozhattak volna ebbe a világba, viszont annyira kidolgozatlanul, megfejtetlenül maradtak, hogy inkább csak értetlenséget, és kérdéseket váltottak ki belőlem; pl. a trófeagyűjtés miértjének új megvilágításba helyezése, vagy a „Felsőbbrendű” Ragadozó „kiléte” (egyáltalán a léte), ezek csak úgy lógnak a levegőben.
A „klasszikus” Ragadozó Földre érkezésének célja is kérdéses; mert nem vadászni jött, ez már az első oldalakból leszűrhető…
A Ragadozó „kutyák”-ra nem térnék ki külön, ezek nem újkeletűek, viszont azonnal felülírják Black szándékát, hogy semmisnek tekintse a Predators c. filmet, hisz' ott már találkozhattunk velük, vagy legalábbis hasonló jószágokkal. Ráadásul az egyikük szerepeltetése már-már a röhejes kategóriát súrolja. Kár érte.

Ami még szúrta a szemem, az egyrészt Rory autizmusa. Igazából egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy autista, szóval nem is értem, miért kellett ezt a betegséget belekeverni a sztoriba. Sokkal hitelesebb lett volna, ha a gyerek egy szimplán magába forduló, zsenicsemete, hihetetlenül magas intelligenciával.
Másrészt a Ragadozók aránylag kevés szereplése, amit „ellensúlyoz”, hogy cserébe olyan mellékszereplők élettörténetét ismerhetjük meg, akik néhány oldal erejéig teszik tiszteletüket (a legtöbbjük gyorsan el is halálozik a részletes bemutatásuk után).
Harmadrészt az egész történetet áthatja ez az új hollywoodi „őrület”, hogy mindent is humorral kell eladni. Szó se róla, van ahol ez működik, de egy akció-horror-sci-fi esetében nem feltétlenül igényli a közönség, vagy az olvasó. És a The Predator pont ilyen: egy akció-horror, némi sci-fi beütéssel. Annak viszont, önmagában nézve nem rossz, de nem váltja meg a világot.

Akkor miért lett 4*? Ezért:
https://moly.hu/karcok/1371184

12 hozzászólás

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Christopher Golden – Mark Morris: The Predator – A Ragadozó

Évszázadok óta látogatják a Földet a lények, amelyek az emberi faj legkiválóbb harcosaira vadásznak. A céljuk ismeretlen, ám miután megölték prédájukat, ezek a halálos vadászok épp olyan észrevétlenül távoznak, ahogy érkeztek, és véres holttestek sokaságán kívül nem hagynak maguk után más nyomot.

Miután egy gyerek akaratlanul ráveszi az univerzum leghalálosabb vadászait, hogy térjenek vissza a Földre, csak egy volt katonákból és egy kutatóból álló szedett-vedett csapat előzheti meg az emberiség kipusztulását…

Hirdetés