ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
John Scalzi: Vének történetei és más írások

Mind egyetértünk abban, hogy nem akarjuk az emberiség végét, de hogy az összes emberre szükség van-e, az már kérdés.

Végeredményben erős vegyesként tudom jellemezni a kötetet. A két Vének… történetnek nem feltétlenül érzem, hogy lenne létjogosultsága. A Perry-átirat még csak-csak, ott legalább megcsillant némi humor, és jók voltak a pro és kontra érvek a GYV kapcsán. A Sagan-átirattal viszont nem nagyon tudok mit kezdeni. Egy furcsa, hömpölygő belső monológ, aminek a születési körülményei jobban megfogtak, mint maga a novella.
Az ötpercesek nagy előnye, hogy tényleg nyúlfarknyiak, remekül lehetett jövet-menet buszon és HÉV-en olvasni őket. Tartalmilag hullámzóak, elsődlegesen a humorra és az ember-idegen kapcsolatokra fókuszálnak, de volt jó néhány, amit egymás mögé téve nem kevés cinizmust éreztem felfedezni, és azt a meggyőződést, hogy az emberiség igenis megérett a pusztulásra. spoiler
Összesítve azért örülök, hogy megjelent és elolvastam, van benne pár rövidke, amit kár lett volna kihagyni.

Vélemények, benyomások, esetenként értékelések novellánként:
https://moly.hu/konyvek/john-scalzi-venek-tortenetei-es-mas-irasok/en-es-a-konyv/viramors (az értékelés alatt)

2 hozzászólás

John Scalzi: Vének történetei és más írások

John Scalzi: Vének történetei és más írások

John Perry százados Újgoa község polgáraival találkozik a Huckleberry kolónián, és a Véderő személyi állományának mindennapi életével kapcsolatos kérdésekre válaszol. Jane Sagan AgyGép naplójába betekint a Belbiztonsági Parancsnokság Információ-visszanyerési és Értelmezési csoportfőnöksége, és váratlan dolgokra bukkan.

John Scalzi e két novellája a Vének háborúja és a Szellemhadtest idején íródott, és a rajongók több éve tartó kitartó lelkesedésének köszönhetően most magyarul is megjelenhetnek, ezáltal teljessé téve az évezred legnépszerűbb military sci-fi univerzumát. A kötetben ráadásul ezek mellett megtalálható az Egyesült Államokban idén nyáron kiadott Ötpercesek című gyűjtemény is, ami Scalzi tizennyolc rövid, humoros sci-fi történetét tartalmazza az elmúlt 25 évből, főszerepben többek közt a joghurt világuralmával, vagy Plutóval, aki mindent kitálal az elvesztett bolygó státuszáról, és négy mesterséges intelligenciával, akik elmagyarázzák, hogy egyáltalán nem akarják az emberiség végét.

Hirdetés