Solymár_András IP értékelése


>!
Solymár_András IP
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Azt hiszem elmondhatom, hogy beszippantott a Conan láz. Az előző gyűjtemény is, mint az értékelésemből bizonyára sejthető igencsak megtetszett, s ezennel nem volt kérdés, hogy nekifogok a jelen pillanatban utolsó, birtokomban levő képregénynek. Nem bántam meg. Nagyon nem.

Először is gyönyörű. Elképesztően, végtelenül gyönyörű és én, a vizuálisan analfabéta sosem hittem volna, hogy ilyet mondok, de…a színek miatt. Nem tudom, hogy a rajzstílus mennyiben járult hozzá ehhez, de a színező olyan elképesztő munkát végzett úgy a paletta megválasztásában, mint azok használatában, hogy már csak az megteremtette azt a lélegzetelállító Conan-hangulatot. Engedném, hogy engem összepingáljon. Véglegesen.
Ezzel pedig természetesen kéz a kézben jár a rajzstílus. Itt pedig álljunk meg egy pillanatra, mert majdnem egy teljes csillagot húztam le érte. A könyv két nagy részre oszlik ugyebár, Conan gyerekkorára és fiatal felnőttkorára. Az első rész egyszerűen lélegzetelállító, olyan vizuális extázisban lapoztam végig az egészet, mint például a Lokit. S egyszercsak elfogy ez a csoda és az volt az érzésem, hogy egy karikatúraművész torz, kidolgozatlan skeccseit nézem és majdnem elsírtam magam, abba is hagytam azonnal az olvasást. Egy egész csillag, motyogtam magamban a büntetést, minek kiróvására készültem. Másnap este, ahogy kezembe vettem, azonban ez az érzés elmúlt és képes voltam bekapcsolódni az új művész munkájának folyamába. Mindenképp azt ajánlom a leendő olvasóknak, hogy szakítsák meg a két fázist és NE hasonlítsák össze a kettőt. Rájöttem, hogy ez volt a probléma, a második művész ideája nem tudott játékra hívni, mert még az előzővel jártam a táncom.

Na de akkor beszéljünk a történetről, ami egyszerűen elképesztő. Csatatéren született. Már csak ez, az indító alapötlet úgy berántott, mint a kardántengelybe szorult nyakkendő, s onnan nem volt megállás. Az a csendes vadság, az a őszinteség amivel ez a gyermek felnevelkedett egy olyannyira természetes és megkérdőjelezhetetlen, de mindezek ellenére színes és csodákkal teli világban, mint Conané nem is tehet mást a szegény olvasó, mintsem megmártózik. Szerintem igencsak szép és kerek magyarázatot kaptunk arra, hogy miért vált olyanná ez az ember, amilyen és hogy miért működi úgy, ahogy megismertük. Egy teljesen tiszta és érthető felvezetést kapunk a kalandvágyára, a hidegvérére, a nyugalmára, a búskomorságára és a hűségére.

Természetesen az a kőkemény hangulat itt is ugyanúgy jelen van. A törhetetlenség. A feszes történet. A pörölyszerű ütéseket mérő események. Meg persze szexi nők, meztelenség, hülye kommentárok, az élet nagy kérdésein elmélkedő, guruhoz illő következtetésekre jutó Conan lelkivilága és véééér, rengeteg véééér a tőből lemetszett, repülő végtagok csonkjaiból.

Azt kell mondjam, hogy ez egy elképesztő Conan történet (abból a hatalmas szakértelmemből merítve, amit az előző kötet olvasásával nyertem), de több is annál. Az összefüggő történetmesélés hozzáadott a hangulathoz és adott egy olyan alapot, amely szerintem jól fog szolgálni a későbbi olvasásokhoz, mert biztos hogy lesz még ilyen. Crom nevére, lesz még ilyen. Hisz mind tudjuk, mi a legjobb az életben (What is best in life?)…


Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Conan, ahogy még soha sem olvastad!

Kurt Busiek író és Greg Ruth rajzoló formabontó újszerűséggel ábrázolják a barbár hős fiatalkorának történetét, elkísérik születésének helyszínétől, a véráztatta kimmériai csatatértől egészen a sorsdöntő venariumi ütközetig, ahol nevet szerzett magának. Ebben az epizódokra tagolt, mégis eposzi ívű történetben az alkotók képességük legjavát nyújtva mutatják be az ifjú Conan korai hódításait – a szónak mind hadászati, mind szerelmi értelmében.

Az ezt követő, Cary Nord illusztrálta kalandos, vad történetben a már felnőtt Conant követhetjük, ahogy kalandokat keresve gyilkos vánok ellen harcol, a Fagyóriás lányával találkozik, vagy épp rabszolgasorsra juttatják Hyperborea varázslói. A Dark Horse kiadó kiugró sikerű sorozata Robert E. Howard teremtményét az író szellemiségéhez igazodva, mégis frissen és korszerűen formálja tovább.

A kötet tartalmazza a Conan: Born on the Battlefield és a Conan: Frost Giant’s Daughter and Other Stories gyűjteményeket.

Hirdetés