_minka_ I értékelése


>!
_minka_ I
Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

Ezt a könyvecskét nagyon finom, ám egyszersmind határozott kézzel írta Johnson, és nagyszerű példája annak, hogyan lehet kitágítani a fantasztikum horizontját, és valóban a végtelen, „miriád csillaggal teli” eget megmutatni a sztereotípiákkal telezsúfolt, kavargó fantasztikus égboltozat helyett.

Először is nagyon tetszett, hogy úgy ír nőkről és női nézőpontról, hogy szóba sem kerülnek a reprodukciós jogok, mégis nagyon érzékeny a nők társadalmi helyzetére, szellemi és térbeli mozgásterükre. (Disclaimer: szó sincs arról, hogy ne tartanám fontosnak a nők reprodukciós jogairól szóló párbeszédet, de nem szeretem, ha a „nőügyek” kizárólag erre korlátozódnak. :) )

Másodszor: szuper volt, hogy Johnson túl mert lépni a mainstream fantasztikumban még mindig nagyon jellemző ageism-en, és egy fiatal (szépséges, kiválasztott, népszerű, stb.) lány helyett egy ötvenöt éves professzornő nézőpontjából követhetjük végig a világok közötti utazást.

Harmadszor: Diana Wynne Jones óta nagyon szeretem az olyan szerzőket, akik kiaknázzák a reverse portalban (a portál fantasynek az a változata, amelyikben a képzelt világot ismerő karakter lép át a mi világunkba) rejlő kreatív lehetőségeket, és ebben a könyvben erre egy igazán gondolatébresztő példát találtam.

(Szánom-bánom, hogy a lovecrafti alapművet nem ismerem, és így a szövegnek ez a rétege nem juthatott el hozzám. :( A Lovecraftot kedvelők nemtetszését látva viszont gyanítom, hogy Johnson ebben is újítóan járt el, nem újraírta a szöveget, hanem párbeszédbe lépett vele. Ha egyszer elfogynak annyira az olvasmányaim, hogy Lovecraftot olvassak, biztos, hogy Vellitt Boe-hoz is visszakanyarodom, hogy ezt kiderítsem.)

3 hozzászólás

Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazása

A 2017-es évben Nebula-, Hugo-, Locus-, John W. Campbell és Shirley Jackson-díjra jelölt, World Fantasy Díjat nyert történet

Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből.
Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb diákja megszökik egy álmodóval, aki az éber világból érkezett, nem tehet mást: veszélyes utazásra indul, hogy megtalálja, hiszen az egész egyetem sorsa múlhat ezen. Fiatalkori vándorlásait megidézve átvág egy őrült, álomszerű logika által uralt világon, amelyet szeszélyes és kegyetlen istenek uralnak, és fantasztikus, lidércnyomásos teremtmények népesítenek be.
Azonban küldetése nem csupán az álmok riasztó vidékére viszi el őt, hanem saját rejtélyes múltjának mélységeibe is, ahol az árnyak között titkok lapulnak – olyan titkok, amelyeknek nem lenne szabad valósággá válnia.

Hirdetés