fowler P értékelése


>!
fowler P
J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata

Nagy Marvel Képregényismétlés, vagy más néven Kingpin-újraolvasás keményborítóval, 2019. december, 4. felvonás

Mely örök kéz szabta rád
Rettentő szimmetriád?

Az albumban szereplő történet magyarul először a Csodálatos Pókember klasszikus, első sorozatában (91-93. számok) jelent meg, illetve egy igencsak érdekes crossover keretén belül a Marvel Extra 24. és az X-Men 36. számaiban. Első olvasásra, 15 éves fejjel ez a történet tudatosította bennem, hogy a képregény nem gyerekműfaj. Az első magyar kiadásban a színek talán annyira nem is jönnek át, viszont ezt a hiátust már a Kingpin 2016-os kiadása pótolta. Ahhoz a kiadáshoz képest a Hachette a gyűjteményes sorozat elő- és utószavában több csak, na meg abban a bizonyos plusz néhány centiben. Én alapvetően nem tartozom azok közé, akik a Kingpin-méretben ellenséget látnak, azonban vitathatatlan, hogy nem a Kraven utolsó vadászata az első olyan kiadvány a Nagy Marvel Képregénygyűjteményben, ahol igen látványosan sokat tesz hozzá a képi világhoz a nagyobb méret.

A történet minden szempontból mestermű, a cselekmény, a motívumok, a képi világ egyaránt zseniális. Valahol olvastam egyszer, hogy a Kraven utolsó vadászata a Marvel Gyilkos tréfája. Nos, ez a valamilyen szinten logikusnak tűnő párhuzam az én olvasatomban több alapvető sebből vérzik (elég csak az Utolsó vadászat keletkezésének történetét elolvasni a Wikipedián), viszont egyfajta párhuzamot mégis látok. Kraven a korábbi szereplései alapján sokkal inkább volt egy bohóc, mint Joker valaha. Na, hát ebben a történetben kőkeményen alátett a bohóckodásnak, és olyan tulajdonságai kerültek előtérbe, amikről talán még az őt eredetileg megalkotó Stan Lee sem feltétlen tudott. Persze tudjuk, hogy aki meghalt, nem feltétlen marad halott (különösen a Marvel Univerzumban, tisztelet az elenyésző számú kivételnek), és később Kraven sem kerülhette el a feltámadást, viszont mind a korábbi, mind a későbbi szerepeit figyelembe véve „EZ” "A" Kraven történet, és remélhetőleg ez alapján ítélik meg és helyezik majd fel őt a szuperhősök és szupergonoszok polcára, ha kategorizálás alá esne.

Tartom, hogy ez egy képregénytörténeti szempontból, illetve Pókember élete szempontjából is kiemelkedő alkotás, amit a későbbi retkonok sem tudtak kitörölni és semmissé tenni.

>!
160 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Michael Zeck, Bob McLeod

J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata

J. M. DeMatteis: A csodálatos Pókember: Kraven utolsó vadászata

Kraven érzi, ahogy közeleg a halála, ezért utolsó tetteként elhatározza, hogy becserkészi az egyetlen olyan vadat, aki mindig kisiklott a karmai közül: Pókembert. Úgy hiszi, csak akkor győzi le igazán a hálószövőt, ha testben-lélekben azzá válik; csakis akkor arat végső diadalt felette. Csakis akkor válhat belőle a legtökéletesebb vadász…

A gyűjtemény a Web of Spider-Man 31-32., az Amazing Spider-Man 293-294. és a Spectacular Spider-Man 131-132. számát tartalmazza.

Hirdetés