Dominik_Blasir értékelése


Dominik_Blasir>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Tl;dr: kifejezetten sokszínűnek és izgalmasnak éreztem az idei antológiát is. Talán idén kevesebb nagyon kiemelkedő novellát érzékeltem, ugyanakkor mindegyikben volt valami, ami miatt szívesen emlékezek vissza rá, ami miatt nagyon érdekesnek találtam, illetve ami miatt jót lehetne diskurálni róluk. Külön örültem annak, hogy nem maradt meg tavalyról a tematikai sorrend – így sokkal jobban tudtak érvényesülni a novellák.

Folyószöveg: http://ekultura.hu/2019/12/24/kleinheincz-csilla-roboz-…

És egyenként.
Gaura Ágnes: Curo ergo sum
A tavalyi Gaura-novella nem nagyon tudott megmozgatni, viszont az ideivel sokkal jobban tudtam rezonálni. Olykor nekem még mindig rátelepszik a stílus, viszont a mostanihoz alapvetően illett; az apokalipszis kegyetlensége mellett a lírai/szép hangulat rendszerint ügyes kontrasztot teremt, ezúttal is. Nem biztos, hogy szükség volt ilyen típusú háttérvilágra, én legalábbis meglettem volna nélküle, mint ahogy az E/1-es narráció is megkérdőjelezhető, de igazából szívesen emlékezek erre a novellára.

Sereg Gitta: Akié az eső
Szokatlan – de határozottan pozitív módon. Furcsa és különleges, kemény, pattogó stílussal, ám mégis van benne valami megfoghatatlan erő és hangulat. Nem állítanám, hogy a végére olyan hatásos és tiszta tudott lenni, mint szerettem volna, viszont mindenképp olyan, amire eddig nem nagyon volt példa.

Molnár B. Gábor: Imago
Csuda érdekesek Molnár B. Gábor novellái, mindig döbbenettel figyelem, hogyan keveri a házmesteri abszurdot a tiszta zsánerrel, hogy abból valami kerek egész, valami működő és olykor egyenesen remek szülessen. Itt egy picit nekem túl direkt volt és talán valamivel bővebbnek is érzem a kelleténél, de simán lehet, hogy csak éppen nem voltam tökéletes állapotban a befogadáshoz.

Tallódi Julianna: A macskák mindig boldogok
Úgy érzem, mintha az alapötlethez nem tudott volna felérni a cselekmény. A karakterek is küzdöttek, és sokáig nem nagyon értettem, miért is lesz emlékezetes ez a novella a két, amúgy külön-külön is erős ötleten túl. Viszont a végén voltak nagyon-nagyon szép pillanatok, amikor egy-egy gondolatra azt éreztem, hogy tényleg összeér minden.

Takács Bogi: Néhány megjegyzés a közönséges polip szaporodási stratégiájáról
Nagyon mókás a narrátor és a kiinduló pont, de újfent mintha igazán nem történt volna semmi. Szó se róla, így is szívesen olvastam, élveztem elmerülni a világban, összerakosgatni a morzsákat, de valódi cselekmény, érzelmek, karakterek vagy hatás nélkül nekem nem tudott igazán emlékezetes lenni. Ez persze nem feltétlenül baj, de mindenképp némi hiányérzetet hagy maga után.

Kiss Gabriella: Holnap hamarosan egyszer majd így lesz
Nagyon betalált; végre teljesen egységesnek éreztem a témát az ötletekkel, a karakterekkel és a cselekménnyel. Nem mellesleg piszok erősen hat.

Vincze Dorottya: Nem rászoruló
Inkább hangulat, mint bármi – viszont annak kétségtelenül erős. Ugyanakkor engem nyelvileg folyton kidobott (egyszer túlírtan szép akar lenni, máskor viszont pont nem, és nem éreztem a rendszert), ráadásul nem nagyon éreztem ebben sok tartalmat, emiatt az atmoszféra sem tudott eléggé érvényesülni.

Kovách Kristóf: Sztrigoj
Huh, ez nagyon sötét és nyomasztó volt. Néha mintha céltalannak tűnt volna, főleg a végére, de azt hiszem, kellett ez az oldalszám az erős hangulathoz.

Csuszner Ferencz: Sejtés
Úgy tűnik, az idei antológiában a központi téma a hétköznapok nyomasztó volta; újabb erős képviselője ennek a vonalnak. Különösen tetszett a főszereplő kapcsolatainak ábrázolása, egészen remek volt, ahogy belesimult a hangulatba.

Puska Veronika: Bújj, bújj, zöld ág
Milyen érdekes tematika! Üdítően hatott a sok nyomasztás közepette ez a tündéres-lírai világ, ráadásul én nagyon élveztem a hangulatát. Mintha kicsit ad hoc módon viselkedtek volna a karakterek, a motivációk és érzések nekem nem annyira voltak meg, de tulajdonképpen még a szokatlan vége is tetszett, szóval nem vagyok morcos.

Sepsi László: Rossz beszéd
Közvetlenebb módon indul a horror-weird irányába, mint a korábbiak, de nekem a karakterek közti konfliktusok nem klappoltak. Ugyanakkor azért a nyomasztó-kilátástalan-hétköznapi hangulat itt is elkapott.

Alexandrov Anna: Farkasok
Nehéz lenne azt mondani, hogy különösebben rajongok a témáért, de, ennek ellenére, majdnem végig élveztem. A koncepció felvezetése érdekesebbnek tűnt, mint ami végül lett belőle – sem a szereplőkkel való felesleges kavarás, sem a túlkomplikált háttér nem nyűgözött le. De a narrátori hangot szívesen olvastam.

Erdei Lilla: A tökéletes hívás
Nagyon érdekes pillanatai voltak, mégsem tudott teljesen lekötni: talán a titokzatoskodó, szándékosan visszatartott információ mennyisége miatt, ami többet sejtetett, mint amennyit végül mutatott. A nézőpont furasága és a koncepció szokatlansága tetszett, de ezekből is szívesen láttam volna többet.

László Zoltán: Madarak, emlékek, lánygyermek
Látványosabb sci-fi sem sok volt idén a kötetben. A világ szokás szerint tele van izgalmas apróságokkal, amik viszik a koncepciót, mégis, nem tudom nem azt érezni, hogy mennyire távolságtartó és körülményes minden más. Már mondatszinten sem akart igazán működni, de a szereplők (és az ő érzésviláguk) még kevésbé.

Szarvas Szilvia: Jó szerencsén innen és túl
Engem ritkán lehet megérinteni ilyen jellegű témával és igazából most sem sikerült. Látszólag rendben voltak a karakterek, működnie kellett volna a cselekménynek (bár néha kicsit véletlenszerűnek érződött), én mégsem tudtam elhinni az érzelmeket.

Veres Attila: Horváth Etele – A nagy kacagtató élete és kora
Csodálatosan ellentmondásos, humorában nyomasztó.


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Hirdetés