fekiyeti79 P értékelése


>!
fekiyeti79 P
Dan Abnett: Alien vs. Predator: Élet és halál

A Tűz és kő mintájára, most is egy átfogó értékelés következik, hiszen ezt a „tetralógiát” sem lehet külön kezelni. Sőt, az elődjével ellentétben az Élet és halál egy cselekményszálon fut végig (a negyedik kötet extra végjátékát leszámítva), teljesen lineárisan haladva 'A' pontból a 'B'-be…

Dan Abnettben most sem kellett csalódnom, igazi akciós-hentelős sztorit sikerült ismét összeraknia!
Nagyjából egy évvel járunk a Tűz és kő eseményei –, illetve 43 évvel az Aliens után: A USCM Hasdrubal gyors reagálású csatahajó legénységét, az LV-797 -es gyarmatbolygóra vezénylik, hogy ott illegális bányásztevékenység nyomai után kutasson. Természetesen a neves Weyland-Yutani „finanszírozza” a küldetést, gyanítván, hogy egy rivális társaság ténykedik a planétán. Aztán, mint ahogy az sejthető, Paget kapitány(nő), és alakulata nem várt események részesévé válik…

Olyan érzésem volt, hogy Abnett szemtelenül, és szemrebbenés nélkül koppintotta le az Aliens cselekményét (persze kicsit átdolgozva, hogy ne legyen ez annyira egyértelmű):
Adott a Gyarmati Tengerészgyalogság tökös fenegyerekeiből (és a nem tökös, de ugyanolyan vagány fenelányaiból) álló, elit intervenciós alakulat; a behízelgő modorú, de becsvágyó Társasági alkalmazott; és az idegen világ, ahol kölcsönösen, oda-vissza alapon hentelhetik egymást a jónépek (és jólények). Ha ez nem lenne elég hasonlóság, akkor a történetvezetés biztossá teszi az enyhe remake-érzést… Paget, és egysége leszáll a bolygón, iszonyúan kemények, majd egy (több) nem várt ellenségbe botlik, és kissé megfogyatkozva menekülőre fogja a dolgot. Közben a társasági manus agyal, szervezkedik, az egység androidja minden iránt is érdeklődik. Még egy fészekbe tartó, szabadítási magánakciónak is tanúi lehetünk, stb. Zanzásítva, spoilermentesen.
Szóval abszolút adta nekem az említett film érzését, ami nem titkoltan a kedvencem, és ezért nekem ez a „tetralógia” nagyon tetszett!
Az eltérő momentumok, ugye a Tervezők és a Predatorok jelenléte, de ettől függetlenül, és velük együtt egy maximálisan pörgős, véres akció-horrort kaptam a pénzemért!

Ami miatt külön érdemes szót ejteni a kötetekről, az (itt is) a külalak.
A Predator részt Brian Albert Thies rajzolta, az ő grafikái kicsit szögletesek, mégis részletesek, és teljesen passzolnak a történet hangulatához.
A Prometheus, Andrea Mutti munkája, ő letisztultabb formákkal, de ugyanolyan precízen operál, mint Brian. Talán egy kicsit részletesebbek a rajzai, minden esetre nagyon tetszetősek.
Az Aliens rész Moritat keze alól került ki. Na ő annyira kizökkentett az olvasásból, hogy jó darabig szóhoz se jutottam. Szinte gyermekded, majdhogynem karikatúrába illő képi világgal ajándékozott meg, és ez teljesen tönkrevágta számomra a sztori rá eső negyedét, amit nagyon sajnálok!
Az AvP-re szerencsére visszatért Brian, megmentve az egész sorozatot.

Mindent összevetve; abszolút korrekt, fullkontakt-kumite, Gyarmati TGy –, és Dan Abnett -módra! Erős 4.5 csillag. Megy is a kedvenceim közé!

Apró megjegyzés, így a végére:
Szerencsétlen M56 Smart Gun fordítása valahogy mindig nagy megpróbáltatásnak tűnik. Volt már elektronikus fegyver, volt okosfegyver. Szántai Zsolti tovább próbálkozott a „lehetetlennel”, így lett egyszer gyorstüzelő, végül a többször elhangzó smart karabély. Kérdem én; ha a Cheyenne landolóegység több helyen is úgy van említve, mint dropship, akkor ezt a hányatatott sorsú fegyvert m'ért nem lehet eredeti nevén nevezni? Felnőttek vagyunk, anglikanizálódunk, ahogy azt a XXI. században már kikerülni sem lehet, szóval nyugodtan maradhat a nevezett fegyver is Smart Gun. Szerintem.
(Vagy legyen „félautomata, számítógépes célbefogó-rásegítéssel, és személyi hevederrel ellátott, taktikai csapásmérő löveg” :D)

2 hozzászólás

Dan Abnett: Alien vs. Predator: Élet és halál

Dan Abnett: Alien vs. Predator: Élet és halál

A veszélyekkel teli világűrben a baj hármasával jár, és ezt Paget kapitány és fogyatkozó számú csapata a saját bőrén tapasztalta meg. Először ismeretlen eredetű, földönkívüli vadászokkal kellett szembenézniük, majd seregnyi xenomorf lény indított ellenük támadást, végül egy istenszerű Tervezővel is összeütközésbe kerültek Nem kérdés, a háború megkezdődött, és a katonáknak a csökkenő morál és muníció mellett már csak célpontból maradt bőven…

És mégis, ebben a kilátástalan helyzetben, a túlélőknek maradt még egy, utolsó esélye: egy nő, aki testében hordoz valamit. Valamit, amivel véget vethetnek a háborúnak örökre…

Hirdetés