A_Nagy_Levin P értékelése


>!
A_Nagy_Levin P
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. Az űr odakint, a világ idebent

Amennyire nem csúszott az első része, annyira jó volt ez.
Nem tudom, melyiket emeljem ki igazán nagynak. Az Omelas mindenképpen. A Nevek elvétele megütött. A segrik ügye, a magány, a Semley nyaklánca nagyon gender, de úgy, hogy az emészthető és jó. Így kell beszélni a dolgokról, amik foglalkoztatnak minket, embereket, rányitni a szememet arra, ami annyira magától értetődő is lehetne. Az akácmagok szerzője, az Ahogy a felesége látta és a Vadorzó jó ötlet. Az elnevezések szabálya jól látható csavarja mellett is működik, ráadásul Szigetvilág.
A Sur és az Északi fal megmászása engem nem érintett meg. De ezzel együtt ez egy kiváló válogatás. Olvasson mindenki LeGuint, hogy tudja, miért olvasunk zsánert és miért olvassuk a zsánert.


Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II.

Ursula K. Le Guin Valós és valótlan című, kétkötetes novellagyűjteménye kihagyhatatlan. Az élő legendának számító és science fiction nagymesternek kinevezett Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak. Változatos témái politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe, szociológiai és pszichológiai érdeklődése olyan elképzelt társadalmak leképezésében nyilvánult meg, amelyek tükröt mutattak saját civilizációnknak.

Az űr odakint, a világ idebent Le Guin leghíresebb fantasztikus novelláit tartalmazza, amelyek számos olvasó és szerző világképére hatottak. Le Guin hangot ad a némáknak, reményt a kívülállóknak, és mindenekfelett az igazságról ír, miközben mindvégig megőrzi függetlenségét és humorérzékét.

Hirdetés