Nevox értékelése


>!
Nevox
Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg

A Mesterművek sorozatban ezúttal sem csalódtam, A Fehér Sereg vérbeli kalandregény, történelmi mű, ami nem akar valamiféle tétel igazolni, sokat markolni, vagy korszakalkotó lenni, egyszerűen csak szórakoztatni és mesélni. Doyle stílusa ráérős, elszöszmötöl egy-egy mellékkarakteren, sőt egy-egy jeleneten és nyilván meglátszik a kora a regénynek, de az archaikus stílus ellenére könnyed, olvasmányos történelmi regény a százéves háború kellős közeén egy sereg életéről. Jól ábrázolja a lovagkultúrát, jóllehet karakterekről nem igazán bezsélhetünk, csak a főszereplő és Sir Nigel figurája van vastagabban meghúzva, a többiek egy egy jellemvonással vannak felfestve.
Nekem Sir Walter Scott regényeit idézte meg, és külön örültem , hogy fontos szerepet kapott az utazás és annak során a különféle fiurákkal kapcsolatos intermezzók, találkozások, noha ez kissé késleltette a cselekmény előremenetelét. Ma sokkal célirényosabb és karakterközpontúbb regényekhez vagyunk szokva, de jó elveszni Doyle történetében, meghálálja a lassabb, kissé terjengősebb stílus. Aki szereti a történelmi regényeket, mindenképpen olvassa el, érdemes. Kritikaként a végét tudom felhozni, mint sokan mások, olyan összecsapottnak, túl hirtelennek tűnik, legalábbis a kötet többi részéhez képest.


Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg

Arthur Conan Doyle: A Fehér Sereg

1366, Anglia, Beaulieu apátsága. Az ifjú Alleyne Edricson elindul, hogy megismerje a világot, mielőtt papi esküt tenne. Hamarosan összebarátkozik Johnnal, a szökevény szerzetessel, és Samkin Aylwarddal, a nőcsábász íjásszal, akik útitársául szegődnek, és elvezetik őt Sir Nigel Loring várába. Alleyne azonban az apátságon túli élet árnyoldalát is megismeri: a kegyetlen angol igazságszolgáltatást, valamint soha nem látott bátyját, Minstead álnok parasztgazdáját, akitől meg kell mentenie a szépséges és eszes Maude-ot. Barátai segítségével aztán a legendás Fehér Sereg tagja lesz – hiszen minden seregben szükség lehet egy papra –, s így egyenesen a százéves háború közepébe csöppen.

A Fehér Sereg tagjai, akárcsak vezetőjük, nemes- és vidám lelkű íjászok, akiket lovagias, veszélyes és nem egyszer humoros kalandjaik Angliából egyenesen Franciaországba, majd a spanyol Pireneusok magaslatai közé sodornak…

1891-ben, mielőtt papírra vetette volna a huszadik század legjelentősebb detektívtörténeteit, Sir Arthur Conan Doyle megírta kalandregényét, A Fehér Sereget, amit a valaha volt „legteljesebb, legkielégítőbb és legnagyratörőbb” alkotásának nevezett.

Hirdetés