gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45. Page – Saunders – Tubb

Kellemes, nosztalgikus emlékek egy régmúlt életből, amikor még „lelkünk félénken, fagyottan kuporgott testünk melegében.”
Nosztalgiáztam egy jót a kölyökkori Galaktika olvasásaimat felidézve, és egyáltalán nem csalódtam. Kard és boszorkányság, amúgy urasan, ahogyan azt valamikor a zsáner nagy öregei művelték. Lehet, hogy ezek az írások rém egyszerű kotta alapján születtek… Lehet, hogy idealizált lovagi eszmékre építkeznek és gyermetegnek tűnhet, ahogy a cselekmény, a jó és a gonosz hófehér és hollófekete színeivel, képregényként rajzolódik ki a sorok közül…

Tagadhatatlan azonban, hogy ha egy öreg utazó valaha volt ifjúságában sokat jelentettek ezek a színtelen színek, az bármikor kapható egy újabb kalandra.

A novellák, ahogyan olvasás után/közben láttam:
https://moly.hu/reszolvasasok/59740
https://moly.hu/reszolvasasok/60314
https://moly.hu/reszolvasasok/60466
https://moly.hu/reszolvasasok/61367
https://moly.hu/reszolvasasok/61502
https://moly.hu/reszolvasasok/61643
https://moly.hu/reszolvasasok/61766
https://moly.hu/reszolvasasok/59408


Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 45.

A kötetben Kuczka Péter a fantasy-irodalom néhány jól sikerült példányát gyűjtötte össze: Az ún. „kard és boszorkányság” vagy másképpen „hősi fantasztikus” történetek a science fiction közvetlen közelében, annak egyik irányzataként születtek. (…) A szórakoztatóipar termékeihez tartoznak tehát, nem akarnak nagy igazságokat mondani az emberről és életéről, de azért, ha jobban megnézzük őket, azt látjuk, hogy néha – talán szerzőik szándékával ellentétben – groteszk és túlzó vonásokat találunk bennük, már-már az önkritika fintorát.

Hirdetés