Ancalimë P értékelése


Ancalimë P>!
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Az angol(ul) olvasók számára nem tartogat újdonságot a kötet, de nekünk (mivel a teljes HoME fordítása még folyamatban van) igazi kis csemege, ezért nagyon vártam, hogy végre nálunk is megjelenjen.
Nagyon szép könyv, már az boldogsággal tölt el, ha a kezemben tartom. Alan Lee ismét kitett magáért, a borító és az illusztrációk gyönyörűek. Pacsi a kiadónak a védőborítóért és hogy nem a végére van berakva az összes kép mint a Beren és Lúthienben. Bár az jó lett volna, ha nemcsak úgy random szerepelnének ezek a képek a kötetben, hanem az aktuális eseményeknél. Az ë használatát is hiányoltam a magyar kiadásból, már csak azért is, mert ez az új A szilmarilok kiadásban (ami ugyanannál a kiadónál jelent meg) javítva/pótolva lett.
A Beren és Lúthienhez hasonlóan ismét egy gondosan megszerkesztett kötetet kaptunk Christopher Tolkientól. Számomra minden új információ kincset ér Középfölde világáról. A már (magyar nyelven) megjelent fejezeteket pedig érdekes volt más fordításban olvasni, egy-két helyen tartalmaztak újdonságot és néhány megoldás jobban tetszett a régi fordításnál. Nagyon szeretem az EMK II.-ben is megtalálható (eredeti) mesét, mert itt részletesen megismerhetjük Gondolin házait (és urait) valamint a város ostromának történetét. A Befejezetlen regékben is megtalálható (végső) változat pedig nagyon nagy kedvencem, bármikor örömmel újraolvasom. Nagy fájdalom számomra, hogy nem sikerült Tolkiennak befejezni, hiszen ahogy Christopher Tolkien is írta: „Olvasva beszámolóját arról, ahogy Ulmo isten, a Vizek Ura megjelenik Tuor előtt „térdig az árnyas habokban állva”, az ember el sem tudja képzelni, milyen leírások következhettek volna a kolosszális összecsapásokról Gondolin ostrománál.”

Ui.: Tudom, nem lenne hely szépen megszerkeszteni úgy a családfát, de Christopher legalább zárójelben feltüntethetné Fëanor fiainak a nevét. Nem tetszik, hogy rajtuk kívül mindenki név szerint szerepel rajta. :D


J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Gondolin, a rejtett város titkát hosszan őrzik annak lakói, ám Morgoth végül alattomban kikémlelteti az odavezető utat, és hatalmas seregével elpusztítja a várost. De vajon ki menekül meg végül, és hol kezdenek új életet a túlélők? A Gondolin bukása megjelenése friss világszenzáció, magyarul most lát először napvilágot Gálvölgyi Judit fordításában. A kötetet Alan Lee csodálatos festményei illusztrálják.
J. R. R. Tolkien (1892-1973) angol író, filológus; legismertebb művei A Gyűrűk Ura és A hobbit, valamint a Középfölde-mitológiával kapcsolatos egyéb írásai.

Hirdetés