Rodwin értékelése


Rodwin>!
Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Őszinte leszek, nekem kimaradtak gyerekkoromból a Conan képregények. Howard könyvei is kimaradtak, de egyszer minden bizonnyal pótolni fogom ezeket. Az Arnold féle Conan film rémlik gyerekkoromból, de emellett a színes-szagos képregény mellett már nem mehettem el.
Az író, Kurt Busiek olyanra vállalkozott, melyre eddig senki, mégpedig Conan gyerekkorát meséli el nekünk. Szemtanúi lehetünk, ahogy az ifjú kimmériai gyermekből, hogyan is lesz vad barbár. Ugye mindannyian ártatlannak születünk, nos Conan megszületése sem volt már mindennapi, erre a könyvünk címe is utalt. A körülmények, melyben élt pedig elvadították, mint azt tették volna bárkivel.
Felsorolni sem tudnám, hogy mennyi kalandban is lesz részünk. Farkasok, bikák, vadállatok ellen kell helyt állnia ifjúként. Ott lesznek a kamaszkori verekedések, majd a szerelem. Elutazhatunk a messzi északra, ahol kapunk egy kis skandináv mitológiát, és sötét mágiát.
Hősünk, valahogy mindig galibába keveredik, de ha nehezen is, de mindig kivágja magát. Sokszor ez szó szerint értendő, mert bizony, véres harci jelenetekben nem lesz hiány. A nagyapjával töltött beszélgetések, és visszaemlékezések nagy csatákra engem nagyon jó érzéssel töltöttek el.
Ahogy Conan itta nagyapja szavait, én is így voltam a nagyapám történeteivel. Persze ő nem véres csatákról, és háborúkról mesélt, de azért jó volt hallgatni az élményeit.
Rajzokkal kicsit barátkozni kellett, főleg a kötet második felére. Ezek annyira nem ragadtak magukkal, de a történet vitte a hátán a kötetet. Az biztos, hogy én benevezek a folytatásokra is, remélem jönni fognak.
Azt hiszem a, The Savage Sword képregényekre is muszáj lesz beneveznem idővel.

>!
Fumax, Budapest, 2019
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701170 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Cary Nord, Greg Ruth, Thomas Yeates
2 hozzászólás

Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Kurt Busiek: Conan-gyűjtemény: Csatatéren született és más történetek

Conan, ahogy még soha sem olvastad!

Kurt Busiek író és Greg Ruth rajzoló formabontó újszerűséggel ábrázolják a barbár hős fiatalkorának történetét, elkísérik születésének helyszínétől, a véráztatta kimmériai csatatértől egészen a sorsdöntő venariumi ütközetig, ahol nevet szerzett magának. Ebben az epizódokra tagolt, mégis eposzi ívű történetben az alkotók képességük legjavát nyújtva mutatják be az ifjú Conan korai hódításait – a szónak mind hadászati, mind szerelmi értelmében.

Az ezt követő, Cary Nord illusztrálta kalandos, vad történetben a már felnőtt Conant követhetjük, ahogy kalandokat keresve gyilkos vánok ellen harcol, a Fagyóriás lányával találkozik, vagy épp rabszolgasorsra juttatják Hyperborea varázslói. A Dark Horse kiadó kiugró sikerű sorozata Robert E. Howard teremtményét az író szellemiségéhez igazodva, mégis frissen és korszerűen formálja tovább.

A kötet tartalmazza a Conan: Born on the Battlefield és a Conan: Frost Giant’s Daughter and Other Stories gyűjteményeket.

Hirdetés