Noro értékelése


Noro>!
Ed McDonald: Kárhozat

Jó húzás volt McDonaldtól, hogy a trilógia befejező részének extra oldalait a hangulat kidolgozására szánta. A Névtelen mágusok által a pusztulás határára sodort világ – ne feledjük, hogy ők azok, akik elvileg az emberiség oldalán állnak! – minden eddiginél részletesebben bontakozik ki előttünk. Ez nem jelenti információk özönét, annál inkább zseniális képeket és benyomásokat. Galharrow oldalán átéljük, milyen érzés elmerülni a Kárhozatban, még ha nem is értjük feltétlenül a miérteket és hogyanokat.
Ez a kötet eltávolodik a korábbi noir krimi-elemektől, és – szerintem legalábbis – a western motívumaival kísérletezik. A bevezető részek, amelyekben hősünk magányosan él a senkiföldjén és egy szál muskétával irtja az elpusztult vidék kreatúráit, a spagetti-western jól eltalált hangulatát adják vissza. spoiler Miközben Galharrow magába fogadja a Kárhozat sérült esszenciáját, az ősmágusok újabb húzásai(nak mellékhatásai) egyre közelebb sodorják a világot a pusztuláshoz. Lassan leghívebb szolgáik is belátják, hogy az emberek és a Névtelenek nem igazán egy ügyért harcolnak. Az előzményekből megismert háttér így új alapokra helyeződik, a frontvonalak pedig minden eddiginél jobban felaprózódnak. A végső, kétségbeesett összecsapás pedig még bárhogyan alakulhat.
A Holló jele trilógiát végső soron úgy jellemezném, mint hangulatközpontú grimdark fantasyt. És bár a teljes sorozat nem volt mentes a kisebb hibáktól, a végére nagyon szépen kikerekedett, hogy ki a jó, a rossz és a csúf.

2 hozzászólás

Ed McDonald: Kárhozat

Ed McDonald: Kárhozat

A holló jele-sorozat befejező kötetében mindennél nagyobb veszély leselkedik az ismert világra, az istenek a végső összecsapásra készülnek.

A köztársaságot védő Névtelenek hatalma megtört: a Peremet, a köztársaság és a halhatatlan Mély Királyai közötti utolsó védvonalat végzetes katasztrófa sújtotta. Könyörtelen vörös esőzések árasztják el a vidéket, a homályban új szörnyetegek híznak a félelmen. Az Éjszárny parancsnokait egyesével vadásszák le, és még a halhatatlanoknak is meg kell tanulniuk a halál jelentését. A Mély Királyainak egyre nő az ereje, és készen állnak az utolsó nagy ütközetre.
Ryhalt Galharrow, az Éjszárnyak vezetője azonban távol van mindettől. A Kárhozat sosem látott mélységeibe merészkedett. A végtelen és fertőzött sivatag lénye a testébe költözött, megváltoztatta, és most a múltjának szellemei mindenhová elkísérik. Még a sötétség szívébe vezető, mindent eldöntő küldetésre is, aminek a tétje a világ fennmaradása.

Hirdetés