Nevox értékelése


Nevox>!
Greg Keyes: Hangakirály

Nagyon nagy hiba volt ilyen sokat várnom ezzel a sorozattal, holott a Váltott Isten gyermekei óta tudom, hogy Keyes nagyon jó író, ráadásul mesterien alkalmazza az ókori népek,kultúrák ötvözetét.Mégis ez a világa egy elégé hagyományos felállást takar, késő középkori, fantasy setting, ahol a világot egykor uraló Szkaszloik birodalmán jöttek létre az ember királyságok, melyek aztán annak rendje és módja szerint hpol háborúznak hol kereskednek egymással, ahogy azt egy klasszikus fantasy világban szokták. A történet főhpőse egyrészt a király főberkésze, Fehér Aspar, aki a hatalmas királyi rengeteg mélyén titokzatos gyilkosságokra, szhörnyetegekre és ősi titkora lel, meglehetősen izgalams, misztikus az ő sztorija.
Aztán itt van nekünk Anne, a herecgnő és Neil a lovag, akik révén betekintést nyerünk a királyi udvar intrikáiba, a nagypolitikába és az ifjú, kamaszherecgnő románcaiba, ez a vonulat sokáig valóban Duma munkásságát idézi. Olyannyira, hoyg még egy párbajre hívás is van a kirélyi testőrök és az ifjú Neil között, akár a Három Testőrben.
Végül pedig a szerzetesnövendék, aki révén betekintést nyerünk a vallásba, a különféle aspektusokat egyesítő szentekbe és a zarándoklatok jelentőségébe. Jól beágyazza Keyes a szentek sokaságát a korábban jelenlévő szellemek, félistenek közé, ahogy a világ múltjában kutatnak, sok minden kiderül és izgalmas ahogy felfedi a fáytlat.
Végül pedig itt van a párbajhős egykor szebb napokat látott nemesi sarj, aki mintha egyenwssen egy Duma főhős lenne.
A regény jól megírt, lendüeltes, könnyed és olvasmáynos, kellően fordulatos, mégis, ahogy haladunk előre egyre komorabbá válik, sötétebb titkok kerülnek napvilágra és nem kíméli a szereplőket. A Hangakirály maga nagyon hangulatos, misztikus, és nem teljesen egyértelmű, mit is akar, mi a prófécia lényege, de ez a folytatásra marad. Keyes szórakoztató módon alkotta meg a saját történetét és egyelőre uygan nem nagyon van benne semmi ooyan, amit ne olvastam volna már, de egy jól megírt zsánerregény, ami magán viseli az epikus fantasy minden erényét. Olyasmi, mint egy klasszikus lovagregény, csak nyakonöntve egy kis Martin féle grimdark hangulattal, uyganakkor kellő tisztelettel nyúl a lovagi eszményekhez, ebben teljesen Martin ellentéte.
Minden fantasy rajongónak ajánlom, az meg külön kiemelendő, hogy a kiadás valami gyönyörű, nagyon igényes könyv.


Greg Keyes: Hangakirály

Greg Keyes: Hangakirály

Kétezer év telt el azóta, hogy a Született Királynő legyőzte az utolsó szkaszloi nagyurat. A küzdelem során felszabadította az emberiséget. Azt a fajt, melyet valamikor az idők kezdetén kiragadtak távoli otthonából és arra kényszeríttettek, hogy a rabszolgaság súlyos jármát vegye a vállára. E nagy csatával veszi kezdetét a háború és az erény, a varázslat és az árulás hatalmas léptékű története…

Crotheny királyságban két ifjú hölgy bújócskázik a halottak szent városának egyik elhanyagolt kertjében. Amikor megnyílik alattuk a föld, váratlanul egy legendás ősük, a hatalmas királynő elfelejtett kriptájában találják magukat.

A könyörtelen ősvadon szívében egy ártatlan család lemészárlásának ügyét akarja kivizsgálni Fehér Aspar, a király berkésze. Amikor átküzdi magát az ősöreg fűzfák útvesztőin, váratlanul találkozik a népmesék és rémálmok egyik iszonyatos szörnyetegével.
Közben a közeli országúton haladó fiatal, tudós papnövendék hirtelen az élet iskolájának kellős közepébe cseppen, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a látszólag békés országban milyen gyilkos, gonosz indulatok rejtőzködnek a felszín alatt.

Halálos veszély leselkedik a királyi családra is. Csakis varázslattal lehet megmagyarázni leghűségesebb szolgájuk árulását. Életveszélyes kalandok várnak a három gyönyörű nővérre, egy fiatalemberre, akit csak nemrég emeltek lovagi rangra és arra a halálmegvető bátorságú ifjú nőre, aki beleszeret egy zord kalandorba.
A lassan mindent megmérgező, rosszindulatú erő mintha arra készülne, hogy elpusztítsa mindazt, ami meghitt és jó volt számukra. Mert bizony felébredt szendergéséből a halálhozó Hangakirály.

Elképesztő kalandokkal és szenvedéllyel teli, magával ragadó, hatalmas léptékű, izgalmas történet.