rheinfuss értékelése


rheinfuss>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Nagy gondban vagyok ezzel a kötettel, mert igazából nem erre számítottam*, de mégis tetszett. Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy ez az irányvonal nekem való, mert számomra a zsáner inkább kicsit a valóságtól való menekülést (is) jelenti (igaz, pl. Az ötödik évszak is nagyon tetszett, szóval vannak kivételek), ez pedig nagyon keményen és kíméletlenül rántott vissza a valóságba és sorra vitte be a gyomrosokat.

A kötet olvasása közben sokszor feltettem magamnak a kérdést, ennyire szörnyű napjaink világa, hogy szinte nem is ragyog fel egy kicsike fény sem, a hazai szerzők ilyen sötéten látják a jelet és jövőt? Sőt úgy tűnik, hogy mindez a múltból következik, ugyanis nagyon foglalkoztatja az alkotókat a múlt, az emlékek feldolgozásának lehetősége (vagy lehetetlensége), a társadalom peremére szorult, elveszett lelkek magányának és reménytelenségének témája, és alapvetően valamilyen apokaliptikus vízió mentén képzelik el a folytatást. Jó lenne, ha egy kicsit pozitívabban tudnánk fordulni a jövő felé, de a sok-sok weird és horror(isztikus), sajátosan kifacsart fantasy történet inkább az ellenkezőjét látszik bizonygatni.

Az alábbi értékelések pontozásából egyértelmű, mely írások tetszettek a legjobban (Gaura Ágnes, Takács Bogi, Kiss Gabriella, Veres Attila), de majdnem mind tartalmazott valamit, amiért tudtam lelkesedni vagy elismerést váltott ki belőlem.

https://moly.hu/hozzaszolasok/11181571
https://moly.hu/hozzaszolasok/11200727
https://moly.hu/hozzaszolasok/11220194
https://moly.hu/hozzaszolasok/11223410

Összességében jobban tetszett, mint a tavalyi kötet, egységesebb, jobban válogatott írásokat tartalmaz (nyilván, hiszen az előszó alapján több pályamunkából tudtak szemezgetni a szerkesztők és segítőik), napjainkra bátran és határozott reflektáló, a jövőt szomorúan látó, ismert és szárnyaikat bontogató szerzők történeteit olvashatjuk.

A kiadás nagyon szép és igényes lett, annyi panaszom van, hogy a nyomdai munka nem az igazi, ugyanis (legalábbis az én példányomban) itt-ott halványabb volt a nyomás, mintha épp kifogyott volna a tinta a nyomtatóból.

* Persze a borító segíthetett volna, hogy itt most valami nagyon sötét és furcsa következik. Ügyesen választottak a szerkesztők, elismerésem érte.


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Hirdetés