Szentinel értékelése


Szentinel>!
Tad Williams: To Green Angel Tower

A két kötetre bontott To Green Angel Tower (A Zöld Angyal Toronyba) egy kb. 1600 oldalas regény volt. Szerintem angolul még nem olvastam ekkora terjedelmű könyvet, és már pusztán emiatt is érdekes tapasztalatnak minősült. Mint ahogy arra számítottam, ekkora szövegmennyiség esetén voltak részek, melyekből húzni lehetett volna. Szerencsére elég kevés, és ez az, ami igazán meglep. A terjedelméhez képest a Memory, Sorrow and Thorn zárókötete kifejezetten pörgős, izgalmas, és érzelmi hullámokkal teli élményt biztosít.

Ebben a könyvben több nagy csatát is végigkövethetünk, Williams pedig gondoskodott róla, hogy ne csak a gonosz szolgálói hulljanak el, hanem bizony a jók közül is meghal néhány karakter. A történet pedig számtalan csavart tartogat; még az utolsó oldalakon is történnek meglepetések. A könyv egyébként jól kezeli az elhunytak körüli gyászt. A csaták után sokat olvashatunk arról, melyik karakter hogyan éli meg, amikor életében először olt ki életet, temet el egy szerettet, vagy indul el az őrület ösvényén. Ez pedig az ellenség oldalán is érzékelhető. A sitha nép például tisztában van vele, hogy a nornok ellen vonulni egyet jelent a testvérgyilkossággal, ugyanis a két nép egy törzsből származott valaha. A szálak közül csak egy aprócska, továbbgondolásra méltó apróság marad meg, melyet évtizedekkel később az író meg is írt. A Memory, Sorrow and Thorn ugyanis pár éve kapott egy folytatást, melynek címe The Last King of Osten Ard, és az író három kötetesre tervezi.

A szereplők fejlődése is parádésan van bemutatva. Minden karakter változik, fejlődik, leszámítva a történet gonoszát, Pryrates-et. Simon és Miriamele kapcsolata elmélyül, de közben próbára is tétetik. Camarisnak, az egykori legendának sok múltbéli sebbel kell megküzdenie, hogy végül rászánja magát a küzdelemre. Félkezű Josua első kézből tapasztalja meg az uralkodás minden baját, és egy titokra is rábukkan saját származásával kapcsolatban. Cadrachnak pedig nehezére esik szembenézni azzal a ténnyel, hogy miatta a világ az összeomlás szélére sodródott. És ha már összeomlás. Osten Ard hangulatán érződik, hogy háború sújtja. A falvak és városok elnéptelenedtek, mivel mindenki menekül. A régi, rokoni kapcsolatok sokak számára váltak teherré, és egy olyan világban, ahol a mesék valósággá válnak, legendák térnek vissza a halálból, fanatikusok szó szerint tűzben tartják a népet, és holtnak hitt népek élnek elbújva az emberek elől, a meglepetések száma óriási. Senki nem lehet biztos semmiben, és senki sincs biztonságban. Itt még a halál sem adhatja meg a hőn áhított feloldozást, az igazság pedig mindig szubjektív.

Az igazság az, hogy… kissé szótlan vagyok. Ettől a trilógiától én olyat kaptam, amelyben egy ideje már nem volt részem. Minél több Tolkien inspirálta fantasyt olvasok, annál jobban jövök rá, hogy ez a fajta téma tényleg egy pénznyelőgép. Az Idő kereke kötetei hasonlóan hosszúak, mint az MS&T kötetei, mégis sokkal kevésbé változatosak. Ugyanez elmondható az Igazság kardja könyvekre, már amennyire én hallottam. Úgy hiszem, ha csak egy olyan fantasyszériát szeretnél elolvasni, melyen érezhető A Gyűrűk Ura hatása, akkor szerintem ez legyen az. Messze ez az egyik legigényesebb, a hossza pedig kezelhető. Emellett pedig itt-ott el is tér a nagy elődtől, nem is beszélve arról, hogy Williams sokkal jobb versíró Tolkiennál. Williams világa változatosabb, szereplői sokkal élőbbnek tűnnek, és a világ maga is több közös vonást mutat a történelemmel, és kicsit visszavesz a mitológiából. Nem is beszélve arról, hogy a humornak sincs híján.

A Memory, Sorrow and Thorn egy lenyűgöző fantasyszéria, mely a zsáner kedvelt elemeit vonultatja fel, ugyanakkor megvan a maga stílusa és egyedisége, hogy ne lehessen Williamsre ráfogni azt, hogy Tolkien-epigon. Én még biztosan fogok olvasni az írótól, és remélem, hogy az angolul nem tudó olvasók is megismerkednek majd vele egy szép napon. Elvégre, nem hiába volt hatással olyan íróra, mint George R. R. Martin vagy Patrick Rothfuss. Vilmos bácsi tud valamit.

2 hozzászólás

Tad Williams: To Green Angel Tower

Tad Williams: To Green Angel Tower

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

As the evil minions of the undead Sithi Storm King prepare for the kingdom-shattering culmination of their dark corceries and King Elias is drawn ever deeper into their nightmarish, spell-spun world, the loyal allies of Prince Josua desperately struggle to rally their forces at the Stone of Farewell. And with time running out, the remaining members of the now devestated League of the Scroll have also gathered there to unravel mysteries from the forgotten past. For if the League can reclain these age-old secrets of magic long-buried beneath the dusts of time, they may be able to reveal to Josua and his army the only means of striking down the unslayable foe.

But whether or not the League is successful in its quest, the call of battle will lead the valiant followers of Josua Lackhand across storm-tossed seas brimming with bloodthirsty kilpa…through forests swarming with those both mind- and soul-lost…through ancient caverns built by the legendary Dwarrows…to the haunted halls of Asu'a itself--the Sithi's greatest stronghold!