ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Terry Pratchett: Télkovács

Aki megváltoztatja a Mesét, még ha nem is szándékosan, azt a Mese is megváltoztatja.

Ássatok nekem egy alagutat az Alvilágba!

Az a baj, hogy a szemét be tudja csukni az ember, de az agyát nem.

Lehet, hogy néha vehetném a fáradtságot, és megfogadhatnám a saját tanácsaimat, most például azt, hogy óvatosan olvassak egy hónapon belül több Pratchettet, pláne azonos Korongvilág-alsorozatba tartozót. Nem mintha a Télkovács nem lenne jó könyv, de a múlt héten olvasott Égből szőtt kalap és a nyár végén olvasott Csip-csap népek után kicsit talán sok volt a jóból, és kicsit soknak éreztem az apró-cseprő visszautalásokat az előző két részre. Emellett csak hab a tortán, hogy Stefánia az én ízlésemnek kissé idegesítően kamaszodik, Zólyom Annagramma pedig a legirritálóbb boszorkánytanonc, akit a Korong valaha a hátán hordott.

Sajogi Stefánia tovább folytatja boszorkány tanulmányait. Mindeközben belekontárkodik a Tél és a Nyár táncába, egy boszorkánykunyhó körüli örökösödési fennforgásba, levelezik az otthoni Báró fiával, nagyjából mindenkinél szeretne mindent jobban tudni, előfordul, hogy a szokványosnál elevenebb sajtot készít és persze nincs nyugta a nac mac fígliktől.
Ismét terítéken vannak a mesék, legendákkal, mítoszokkal és romantikus történetekkel fűszerezve. Érdekes volt, ahogy kivesézte az emberek és a boszorkányok viszonyát egymáshoz és a különböző mesékhez, pletykákhoz, legendákhoz – legyen szó réges-régi történetekről, vagy a saját boszorkányunkhoz kapcsolódó friss szóbeszédről.
Feltehetően minden katasztrófába fulladt volna, ha nincs Wiharvész anyó és Ogg nagyi, hogy a megfelelő irányba terelgessék Stefániát, meg persze a nac mag fíglik, akiktől még a Halál is inkább tartaná a távolságot, de legalább is az Alvilágból legyenek kitiltva. Ők mindenképpen nagyon sokat emeltek a történeten, amire szükség volt, ha már a főszereplő éppen kamaszodik. Kiemelt plusz pont a Halál alvilági jeleneteiért és Horászért, az önálló életet élő kéksajtért!


Terry Pratchett: Télkovács

Terry Pratchett: Télkovács

„ÍNNYÉ! EZ AZTÁN JÓ MURI LESZ!”
–  Rabló Bandi, a nac mac fíglik Nagy Embere

Sajogi Stefánia, az ifjú boszorkány beleveti magát egy táncba – mire váratlanul beleszeret a tél szelleme. Hópelyhekkel árasztja fel, és jégből készült koronát ajánl fel neki – ami elég hátborzongató, ugyanakkor valahol… elég király.

Stefániának innentől kezdve úgy kell táncolnia, ahogy ő fütyül. Nem változtathat a koreográfián.

De, hacsak ki nem találja, hogyan bánjon el a Télkováccsal, nem lesz többé tavasz…

A Sajogi Stefánia-sorozat harmadik kötete