Voorhees értékelése


Voorhees>!
David Eddings: A mágusok végjátéka

A pentalógia lezárásában Eddings nem hazudtolja meg önmagát. Ez részben pozitív, hiszen nem próbálkozik olyannal, ami amúgy sem megy neki, viszont aki valami epikus lezárásra számít, annak bizony csalódást fog okozni a Belgariad sorozat befejező kötete.

Az író a jól bevált recepthez nyúl, és a könyv első harmadában gyakorlatilag Garion, Belgarath és Selyem útját követhetjük végig az angarak országokon keresztül az Éjszaka Városáig. A szerző szemléletesen mutatja be az eddig meg nem ismert népeket, szokásokat, szöges ellentétet képez a szemben álló felek között kulturális szempontból is. A leírások, bár kétségkívül szemléletesek, kevéssé izgalmasak.

A másik oldalon a Ce'Nedra vezette hatalmas sereg története sem tartogat sokáig semmi komolyabb meglepetést. Eddings részletesen belemerül a logisztikai fejtegetésekbe, a csapatok ellátásába és a felszerelések mozgatásába, közben kitér a menetelő hadseregben szolgáló katonák emberi oldalának bemutatására is, mely nagy előnyét képezi a könyvnek, közelebb hozza az olvasót az egyszerű jobbágyokhoz is. A thull királyságban fekvő, központi város ostroma azonban bőven tartogat meglepetést, és a szerző – igaz, csak két fejezeten keresztül – de megcsillantja tudását a csaták leírásában is. Elsősorban a varázslók, és a szemben álló grolimok párharca volt élvezetes, de figyelmet érdemelt Cho Hag király és Taur Urgas gyűlölettől fűtött küzdelme is.

A végkifejlet tulajdonképpen előre látható, ugyanakkor némi meglepő fordulatot is tartogat. A mindent eldöntő csatát követően tanúi lehetünk az istenek megható gyászának, és egy érzelmektől fűtött újrakezdésnek is. Eddings nagy erénye, hogy szívet melengetően tudja ábrázolni az emberi kapcsolatokat, néha humorral fűszerezve, ugyanakkor fájdalmasan igazan. Az emberi lélek jó ismerője.

A könyv, és ez igaz az egész sorozatra nézve is, nem tartogat sok izgalmat, ugyanakkor valahogy mégis működik az egész. Az író stílusa más a nagy kortársaihoz, Robert Jordanhez és Raymond E. Feisthez képest, azt az egyedi hangnemet képviseli a fantasy regények világában, amiben érdemes elmerülni, ami magával ragad, beszippant és nem ereszt. Kitágítja a képzelet határait a végtelen világ bebarangolásán keresztül, és néha már lelket emelően gyönyörű. Nem dolgozik eredeti ötletekkel, a mágia használata high fantasyhez képest szinte végletekig egyszerű, de valahogy egységes egészet alkot, és a szerző által épített világba illeszkedik a történet, könnyen belehelyezhetőek a szereplők, és egységes egészet képez a történet. Nehezen lehet megfogalmazni, pontosan miért, mégis szerethető a történet. A könnyű olvashatósága már csak hab a tortán.

Az egyetlen hiányosság, hogy spoiler. Robert Jordan és Raymond E. Feist rajongóinak feltétlenül ajánlom. A klasszikus fantasy megkerülhetetlen gyöngyszeme.

1 hozzászólás

David Eddings: A mágusok végjátéka

David Eddings: A mágusok végjátéka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A PRÓFÉCIA SODRÁSÁBAN

A kaland véget ért, Aldur Gömbjét visszaszerezték, és Garion megkoronázásával ismét Vasmarkú Riva leszármazottja uralkodik a Nyugat Haduraként.

Ám a Prófécia még nem teljesedett ki. Messze keleten Torak, a gonosz istenség felébredt álmából, és újra uralomra tör. Garionnak szembe kell szállnia az istennel – meg kell ölnie, vagy ő maga hal meg. A félelmetes összecsapás végkimenetén múlik a világ sorsa. Garion most nagyapja, a több ezer éves varázsló, Belgarath társaságában az Örökkévaló Éjszaka Városa felé tart, ahol Torak vár rá.

A kontinens déli felében jegyese, Ce'Nedra hercegnő a Nyugat seregeinek élén elkeseredett igyekezettel próbálja elterelni Torak erőinek figyelmét szerelméről.

A Prófécia egyre csak hajtja Gariont, ám arra a kérdésre, amely egyfolytában gyötri, nem tud választ adni: hogyan lenne képes egy ember megölni egy halhatatlan istent?

DAVID EDDINGS, az egyik legnépszerűbb amerikai BESTSELLER ÍRÓ könyvei végre Magyarországon is olvashatóak! Az író fanyar humora, remek párbeszédei, és e regény csodás története garantált szórakozást nyújt mindenkinek!

Hirdetés