Lexen P értékelése


Lexen P>!
A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve 24 ünnepváró mese

Sokkal jobban tetszett ez a könyv, mint vártam. Azt gondoltam, hogy benne lesznek a legtipikusabb meseszerzők legtipikusabb karácsonyi történetei (Charles Dickens, Hans Christian Andersen vagy Oscar Wilde téli/karácsonyi történetei), és ami azt illeti, benne is vannak –, de sok másik társul hozzájuk, amelyek számomra újdonságok voltak. Pozitívum, hogy több nemzet íróját beemelték, illetve többféle országban játszódó történetet, hogy voltak verses és prózai alkotások, és hogy nők és férfiak írásait is szerepeltették. Az viszont nem volt egyértelmű számomra, hogy mi alapján döntötték el, mi az, amit teljes egészében beletesznek, és mi az, amit csak részleteiben. Elsőre az illusztrációk stílusa nem jött be, de végül is nagyon szép az egész könyv kivitelezése, tetszik, hogy az illusztrátor üzenetét is beletették, vagy hogy hátul a szerzők ismertetőjénél megemlítik, ki az ő kedvenc írója, hiszen ezáltal az egész könyvet személyesebbé tették. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy az írók ismertétésénél – amit amúgy jó ötletnek tartok – néha olyan szavak is megjelennek, amelytől egy hatéves fejre áll, de mindegy, legalább bővül a szókincse. Jó ötlet volt külön estékre bontani a hosszabb hangvételű történeteket is. A kötetben lévő történetek persze ingadozó színvonalúak, azért kap mégis öt csillagot tőlem, mert mint összeállítás tényleg színvonalas (meg mert nem látom sok értelmét a csillagozásnak). A kedvenc mesém L. Frank Baumtól Az elrabolt Mikulás volt, de csak mert a címe alapján valami elfuserált mesét vártam, mint a hollywoodi karácsonyi filmek, amikben a Mikulás kényszeredetten mindenféle izzadtságszagú kalandba keveredik, de aztán kiderült, hogy egy nagyon eredeti ötleteket tartalmazó, fantáziadús mese. Én egyébként nem tudtam, hogy ő írta az Óz, a csodák csodáját. (Így, hogy Oscar Wilde is a versenyzők között van, az ő meséje tetszene a legjobban, de Az önző óriás szerintem pont a legkiszámíthatóbb, legkevésbé sikerült meséje, viszont a tartalma persze indokolja, hogy az kerüljön a válogatásba.) Arra meg külön büszke vagyok, hogy mivel épp nemrég olvastam egy könyvet festőkről, minimális információk után sikerült kitalálnom, hogy Christina Rossetti (aki az egyik vers szerzője) Dante Gabriel Rossetti festő testvére. Összességében tudom ajánlani, a rajta lévő jelzés szerint hatéves kortól olvasható.


A karácsony nagy könyve

A karácsony nagy könyve

Amikor beköszönt a tél, és a levegőben hópelyhek kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak.
Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kúsasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába.
A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét.
24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek és még sokan mások.