gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Kétség nem fér hozzá, hogy Ted Chiang a kortárs science fiction egyik tündöklő állócsillaga. Tudós, humanista gondolkodó és sziporkázó ötletek kifogyhatatlan tárházával zsonglőrködő, virtuóz író. Minden egyes novellája a zsánerirodalom ünnepe. Az elbeszélések pedig makacsul horgonyt eresztenek az olvasó elméjébe és hosszú ideig nem engedik továbbsiklani gondolataink hajóját.
Ahogy az Érkezés egy-egy elbeszélése a mai napig kísért bennem, valószínűleg úgy lesz hosszú (utó)életű antológia számomra a Kilégzés is.

A novellákról külön az olvasónaplómban írtam:
https://moly.hu/olvasasok/7524991

2 hozzászólás

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák

Az Életed története (Érkezés) többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel.

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi.

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.