ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Tracy Townsend: Kilencek

„Kérdezhetsz. De egy kérdést kiválasztani olyan, mint halászni a mólón: a horog mindenbe beleakad, és amikor megpróbálod kihúzni, azt veszed észre, hogy a teremtés minden mocska a kötél végén lóg.”

Bár a hetvenhét szálon megejtett, kissé kusza indítás erős kétkedésre adott okot, a végére arra jutottam, hogy Tracy Townsendnek vannak ötletei, és ha nekidurálja magát, még írni is tud. Igazán kár, hogy ezt a két tulajdonságát viszonylag ritkán hozta összhangba egymással a könyv lapjain.
A Kilencek spoiler minden tekintetben sorozatindító kötet. Bemutatja a világot, fajokkal, azok viszonyával egymáshoz és a társadalmi berendezkedést az alvilágtól a rendfenntartókon át a tudósokig. Egy kis tudomány, némi alkímia, pár csepp aktuális technológia és a valaha volt vallások helyét átvevő Értelem. Egy racionális, steampunkba hajló világ, spoiler Helyszínnek, háttérnek alapvetően kellemes, látom benne a potenciált, spoiler
A fenti világhoz egy határozottan érdekes alapprobléma társul, egy önmagát író könyvvel, és a könyvhöz kapcsolódó súlyos felfedezéssel, amiből nagyon sok mindent ki lehetne hozni… de hát a hangsúly a feltételes módon. Az írónő inkább egy tolvajos – alkimistás kergetőzős sztorit hozott össze, középpontban az örökké kíváncsi és folyamatosan kérdező tizenéves Rowenával spoiler ahol a hangsúly sokkal inkább azon van, hogy ki kivel van éppen és kinél van a könyv, semmint azzal, hogy mit is kéne kezdeni a tartalmával. A maga módján egyébként egész érdekesre sikerült, már amikor éppen nem kuszálódtak össze mennyiségi alapon a szálak.
Összességében azt gondolom, hogy ez a rész csak megterített a sorozat folytatásának, ahol már nem kell alapozni, és lehet azzal foglalkozni, amivel tényleg érdemes. De lehet, hogy álmodom. Sajnos, bármennyire is kellemetlenül hangzik, az eddigiek fényében valahogy sokkal jobban érdekelne, hogy mi volt korábban – gondolva első sorban Meteron és az Alkimista bandájának korábbi kalandjaira – mint az, hogy mi lesz később. Látom a lehetőséget és a potenciált a megkezdett történetben, de a töredékes csapat közös munkája szerintem sokkal élvezhetőbben volt megírva, mint bármi más.


Tracy Townsend: Kilencek

Tracy Townsend: Kilencek

Corma sötét utcáin kallódik egy könyv, amely önmagát írja, egy könyv, amelyért egyesek akár ölni is képesek.
Rowena Downshire futárként dolgozik a feketepiacon, hogy kifizesse anyja adósságát, amikor egy sürgős csomagnak köszönhetően szembe találja magát legrosszabb rémálmainak szörnyetegével. Sikerül elmenekülnie, de a csomagban szállított különös könyvet ellopják.
Kevesen élik túl, ha megismerik az Alkimista titkát, ám amikor Rowena üres kézzel és rémülten megjelenik a lépcsőjén, a férfi nem képes elküldeni. Ehelyett segítséget kér attól, akitől a legkevésbé szeretne: egy visszavonult tolvajtól és zsoldostól, Anselm Meterontól.
A város túlsó végén Phillip Chalmers tiszteletes egy cellában találja magát, véresen, tele zúzódásokkal, egy nálánál kétszer nagyobb lény társaságában. Az egyetlen esélye a túlélésre, ha lefordítja a kezébe adott könyvet, de rá kell döbbennie, hogy annak sorait maga a Teremtő írja, és a nem megfelelő kezekben az emberiség végét jelenthetik.
Ez a különös társaság egy összeesküvés középpontjába kerül, ahol mindenkinek a könyv kell, hogy a saját céljaira felhasználhassa. Ilyen körülmények között honnan tudhatják, ki a barát és ki az ellenség? Egyáltalán mi történik, ha a könyv felfedi a titkot, amelyet egyetlen embernek sem szabadna ismernie?