ap358 P értékelése


ap358 P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Az ilyen könyvek miatt szeretek olvasni.
Szédületes és megrendítő volt.
Az egész könyv szabad versként íródott, így könnyen, gyorsan olvasható. Tematikáját tekintve a Karácsonyi énekhez tudnám hasonlítani, de sokkal komolyabb témát feszeget. Itt végig érezhető volt a dráma, a melankólia.
Will egyetlen egy liftezés alatt szembesül múltja szellemeivel, minden egyes szint, minden egyes megálló egy újabb utast rejt, aki egy korábban el nem mondott történetét osztja meg a fiúval. Willben lassan áll össze a kép, miközben határozottan ragaszkodik a tervéhez és a többiek által tanult szabályokhoz, szembesül saját érzéseivel is. Az emlékekből ismerhetjük meg őt magát is, az egész eddigi életét, és azt az utat, ami arra késztette, hogy fegyvert ragadjon és bosszút álljon a testvére gyilkosán.
A sorok számos érzelmet közvetítenek, mellbevágó, lesújtó szavakat ad az író egy kamasz szájába, de Will életét tekintve ez nem is annyira megdöbbentő.
A könyv a „bosszú bosszút szül” elvét próbálja megdönteni, megállítani egy soha véget nem érő folyamatot, ami asszonyokat, gyerekeket tesz tönkre. Megálljt akar parancsolni a fegyvert fogó kéznek, kirángatni a fiatalokat onnan, mielőtt még a földszintre érnének.
Erről a könyvről beszélni kell, oda kell adni a fiataloknak, még akkor is, ha nem a bandák világában élnek, mert a mondandó, a gyász feldolgozása, a harag leküzdése, a tettek következménye fontos téma.


Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Ha egy szerettedet
megölik,
találd meg
a tettest
és
öld meg!

Tilos sírni!

Tilos besúgni!

Állj bosszút!

***

A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.

Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.

Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?.

A Hosszú az út lefelé rövid, heves, szaggatott, narratív versekkel vet gyors, dühödt, káprázatosan elképesztő pillantást a kamaszok és a fegyveres erőszak témájára, ahogy arra csak Jason Reynolds képes.

„Gyönyörű. Reynolds igazi irodalmi zseni.” Angie Thomas

„Erőteljes. Fontos könyv.” SLJ

„Nyers, érzelmes, megdöbbentő.” Kirkus

„A versek lövésekként visszhangoznak az oldalak üresen hagyott fehérjén.” Booklist