AeS P értékelése


AeS P>!
Kováts Judit: Hazátlanok

Nem tudom, mi nyűgözött le jobban: az, hogy egy ismert történelmi korszak számomra ismeretlen szeletéről olvastam, vagy az, hogy Kováts az „oral history”-t észrevétlenül csempészi át a szépirodalomba, de az biztos, hogy ez egy nagyon fontos könyv az idei olvasmányaim között.
Már sokszor leírtam, hogy az alapállás az, hogy én nem szeretem a történelmet, pontosabban nem szeretem abban a formában, ahogyan a történelmi regények, források, évszámok és térképek között létezik, nekem annak idején mindig az adott anyagrészt záró életmód fejezetek voltak a kedvenceim a tankönyvekből, ami a társadalom változását, a szokások változását mutatta be, nem véletlenül lettem társadalomtudós.
Ez a könyv egy szepességi német lány története, aki nem kell a veszteseknek, mert ő győzött, de nem kell a győzteseknek sem, mert a vesztesek oldaláról jött. Semmit, de semmit nem tudtam eddig a kitelepített németek sorsáról, és ebből a könyvből én többet tanultam, mint három korabeli forrásból együttvéve.

2 hozzászólás

Kováts Judit: Hazátlanok

Kováts Judit: Hazátlanok

„Szlovákia nekem nem hazám, Késmárk sem a hazám, nem tudom, hová megyek, nincs, és lehet, nem is lesz többé hazám, de miért ne lehetne haza nélkül is vígan élni?”

Lilli, a késmárki diáklány vallomása ez a regény, akit a történelem sodor magával a második világháború végén. Német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, azután édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival elűzik, táborba zárják, majd a romokban heverő Bajorországba deportálják, mert az új Csehszlovákia kizárólag a cseheké és a szlovákoké. Apja börtönben, sógora valahol hadifogságban, ő támasz nélkül sínylődik volt zsidó koncentrációs táborokban, küzd éhezéssel, betegséggel, lesz tanúja a bosszú vezérelte vérengzésnek. Kiszolgáltatottan, hazátlanul éli meg a béke első éveit, mégis derekasan helytáll, pedig olyan csapások érik, amelyekből egy is sok lenne egy átlagos életben. Közben humora és életkedve sem hagyja cserben: sorsa útmutató lehet mindannyiunk számára.

Hirdetés