gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Django Wexler: A dicsőség ára

„A Gárda meghal, de nem adja meg magát.”
Vagyis menetelünk rendületlenül tovább, vérben-sárban kúszva-mászva, kiontott belekben tapicskolva, miközben Párizs Vordanváros a veszett Direktórium rémuralmát nyögi. Doktor Guillotin Sarton filantróp találmánya csorbulásig teszi a dolgát, miközben dicső hadvezérünk, a kétarcú egyik győzelmet aratja a másik után és a legjobb úton halad afelé, hogy előbb-utóbb első konzullá váljon és az egész kontinenst jól (Bona)partiba vágja.
A valós történelembe kötött utalások egyre sűrűsödnek és a finom célzások mind egyértelműbbé válnak, azonban az összkép mégis jóval kiegyensúlyozottabb, a cselekmény végre irányt vesz. Az Árnyháborúk története számomra ebben a kötetben találta meg a dinamikáját, már a súlyos leírások sem tűnnek öncélúnak. A cselekmény töretlenül halad a nyilvánvaló és előre tippelhető függővég felé, de ez valahogy most nem borítja fel az egyensúlyt. Bőven 1500 oldalnyi kaland után már az eddig szürke karakterek is egyre több színt és árnyalatot kapnak, sőt némelyek (Winter, Marcus) eddig nem tapasztalt fejlődést, változást is mutatnak.
A Vezeklő Kárhozottak jelentős szerephez juttatása, sőt hátterük egyre tisztább megvilágítása pedig kifejezetten jót tett a mágia iránti kínzó vágyam csillapításának, komfortérzetem kikerekítésének egyaránt.
Első ízben mondhatom el az Árnyháborúk egy epizódjáról, hogy többet nyújtott, mint amennyit vártam tőle és kíváncsian várom a sorozat következő részét.

3 hozzászólás

Django Wexler: A dicsőség ára

Django Wexler: A dicsőség ára

A király halálának nyomában megérkezett Vordanba a háború.
Az irányítás úgy-ahogy a Kormányzótanács kezében van, azt azonban egy minden zugban árulót látó fanatikus vezeti. Borzalmas látványossággá váltak a kivégzések. Az új királynőnek, Raesinia Orboannak szinte semmi hatalma nincsen, egyre jobban szorongatja a kormány, és orgyilkosok törnek az életére. Ő azonban nem azért segített felszabadítani az országot az egyik zsarnokság alól, hogy most beleessen egy másikba. Bizalmát rendíthetetlen katonájába, Marcus D’Ivoire-ba helyezve nekilát, hogy új irányt adjon a történelem folyásának.
Miközben a Felesküdött egyház titkos keze a kontinens minden hatalmát Vordan ellen fordítja, a titokzatos és zseniális tábornok, Janus bet Vhalnich lehetőséget kínál a győzelemre. Az ezredparancsnoknak frissen kinevezett Winter Ihernglass, aki csak most találkozott újra szerelmével és barátaival, máris véres ütközetbe kell, hogy vezesse őket.
Ráadásul ismer egy sötét titkot, ami végképp az ő kegyeire utalj Raesiniát.
Az ellenség pedig nem csak muskétákkal és ágyúkkal van felfegyverkezve. Egy ősi rend tiltott mágiát használó sötét papjai beszivárogtak Vordanba, hogy minden eszközzel megpróbálják megállítani Janust.

Hirdetés