AnyAnonymous P értékelése


AnyAnonymous P>!
Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Végre egy tisztességes grimdark fantasy!
Már csak azért is esett igazán jól, mert eleve nem vártam valami sokat, több okból is: 1) Nagyon tartok azoktól a könyvektől, amikben tinédzser a főhős, iszonyatosan fárasztó az a tini drámázás, ami ezzel jár (öreg vagyok én már ehhez :P); 2) A „grimdark” műfaj is sokszor igen lötyögős, gyakran olyan is megkapja ezt a címkét, ami alig tartalmazza a megfelelő elemeket, és egyre többet csalódok olyan regényekben, amiket úgy próbálnak eladni, hogy „hú, ez milyen kemény!”. Vagy csak magas az ingerküszöböm.

Jó, ez a könyv sem annyira brutális (nem is kell, hogy feltétlen az legyen), de azért örülök, hogy az író nem sajnálta a szereplőit nagyon, és hogy a főhős is van olyan koravén, hogy nem dőlök a kardomba olvasás közben.
A világ pedig érdekes, a történet egész jó ütemű, ügyesen adagolja az infókat, és az is tetszik, hogy nem drámázza túl azokat a jeleneteket, amiket a hasonló történetek rendszeresen (értsd: epikus bosszújelenetek, végeérhetetlen haldoklások, leszámolás előtti monológok és barátok megsiratása).
A világgal kapcsolatban nekem az is tetszett, hogy nem rágja a szánkba a megoldást már az elejétől (vagy bármelyik résztől) és nem magyarázza túl a dolgokat. Vagyis nem nekünk meséli és magyarázza a történetet, hanem inkább csak engedi, hogy lássuk és magunk ítélkezzünk/vonjuk le a következtetéseket. Szuper. :)

Lássuk, mi újat tud még Lawrence mutatni a többi részben! :)

6 hozzászólás

Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Mark Lawrence: Tövisek Hercege

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Hirdetés