Voorhees értékelése


Voorhees>!
David Eddings: A Nyugat Hadura

A sorozat negyedik kötetéből nyilvánvalóvá válik, miért szoktak hosszabb történeteket általában trilógiában kiadni. A legtöbb szerző vélhetőleg a harmadik kötetre tudja időzíteni a cselekmény csúcspontját, utána elkerülhetetlenül érkezik egy lejtmenet. Nincs ez másként Eddings esetében sem, ezt még az utolsó, sorozatzáró könyv elolvasása nélkül is ki merem jelenteni.

A regény erősen kezd, és kifejezetten izgalmasan (bár kissé hosszan) fejtegeti a kis csapat kijutását az angarakok földjéről, ahol Garion újabb képességeire derít fényt, és nem várt problémákkal is szembesülnek. Ezt követően azonban, mire a szereplők ejutnak Rivába, ahová a megkezdett hosszú út eleje óta készülnek, erősen leül a cselekmény. Hiába jönnek vissza az első kötetben megismert, szimpatikus (és alkoholista) uralkodók, a párbeszédekből valahogy hiányoztak a poénok, és a politikai fejtegetések túl sok oldalt foglaltak el. A szerző javára legyen írva, hogy frappánsan egy huszárvágással ismét útba indítja Gariont, ezúttal kisebb társaságban, és ez a többi szereplő (elsősorban Polgara és Ce'Nedra) sorsát is meghatározza, és a továbbiakban kimozdítja a cselekményt a posványból.

Ce'Nedra karaktere végre úgy tűnik, révbe ért történetben, az idegesítő kis fruskából királynő lett, és elfoglalta az őt megillető helyet, valamint a viselkedése is kezd felnőttesebbé válni. Polgara mellett a másik erős női szereplővé fejlődött.

Erős kezdés és befejezés, ami remekül megágyaz a végkifejletnek, egy erős hullámvölggyel a kötet közepén. Négy csillagnál ezúttal nem több, remélem a legjobbakat a lezárástól.


David Eddings: A Nyugat Hadura

David Eddings: A Nyugat Hadura

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A HAJSZA VÉGET ÉR

Minden a Nyugatot a gonosz Torak istenség ármányaitól oly sokáig megóvó Gömb ellopásával kezdődött. Azelőtt Garion is csak egy egyszerű tanyasi kölyök volt. Azóta viszont kénytelen volt ráébredni, hogy a nagynénje valójában a legendás varázslónő, Polgara, a nagyapja pedig Belgarath, az Örökkévaló Ember. Utána pedig, a Gömb visszaszerzésére indított hajszában arra is kénytelen volt ráébredni, hogy ő maga is varázsló.

Most végre megszerezték a Gömböt, és az utazás lassan a végéhez ér. Természetesen még mindig ki kell jutniuk valahogy az ellenség összeomló erődjéből, és át kell vágniuk az utánuk kutató murgosi katonáktól hemzsegő sivatagon, miközben a grolim főpapok is az életükre törnek sötét varázspraktikáikkal. Utána már csak azt kell megoldaniuk, hogy még Erastide napja előtt Rivába érjenek. De Garion biztos benne, hogy ha sikerül eljutniuk odáig, a továbbiakban semmi köze nem lesz ezekhez a világformáló eseményekhez.

De a jóslatok más jövőt szánnak Garionnak – és Ce'Nedra hercegnőnek is.

DAVID EDDINGS, az egyik legnépszerűbb amerikai BESTSELLER ÍRÓ könyvei végre Magyarországon is olvashatóak! Az író fanyar humora, remek párbeszédei, és e regény csodás története garantált szórakozást nyújt mindenkinek!

Hirdetés