ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Hernád Péter: Alakváltó

Az igazat megvallva, már az első alakváltása előtt is érezte olykor, hogy nem született jónak.

Márpedig ha alakváltók vannak, miért ne létezhetnének megfoganó átkok?

Szuperhős történeteknél nem példa nélküli, de azért nem is nagyon jellemző, hogy negatív karakteré legyen a fő nézőpont. Márpedig – a fülszöveg ígéretének megfelelően – Jáger Alakváltó Dénes egy igazi rohadék, abból a fajtából, aki egyáltalán nem rendelkezik erkölcsi vagy morális gátlásokkal. Tisztában van vele, hogy amit tesz, az rendszerint nem jó, de tesz rá magasról. A saját világa középpontjában ő áll, és mindig meg tudja magyarázni, hogy valamit megérdemel, jár neki, vagy joga van hozzá.
Az alapokat tekintve Alakváltó elég sok hasonlóságot mutat az egyéb szuperhős világok ’gonosz’ karaktereivel: viselkedése többszörösen elfuserált gyerekkorából indul ki és az esetek nagy többségében vélt vagy valós sérelmeit gondolja a maga aljas módján orvosolni. Karakterként, jellemként Jáger több tekintetben sem szimpatikus figura, az ábrázolást viszont értékelem, abszolút átjön, hogy mennyire szar alak. Amit még kifejezetten értékeltem, hogy céljait tekintve végig megmaradt a saját egyéni szintjén. Ez valahogy sokkal hihetőbb szint, mint az egyszemélyes világuralmi, vagy pusztítói törekvések sok más történetben.
Maga a történet klasszikusnak nevezhető ívet követ: gyerekkor, a képesség megszerzése, a képesség begyakorlása és használata. Aztán belép a képbe a Garabonciás Osztag, és jönnek a zűrök. Nekem kicsit döcögős volt, ahogy Dénes és az osztag története összeért, spoiler, és ami utána jött, annak egy jó részét kicsit untam. spoiler Plusz pontot érdemel viszont spoiler és értékeltem, hogy Alakváltó mindvégig in character marad. spoiler
Kicsit fura volt kívülről látni a Garabonciásokat, ugyanakkor a külső szemszög nem tudott pluszt adni az eddigi ismeretekhez képest. Az osztag továbbra is távol áll attól, amit csapatnak nevezhetnénk, inkább a véletlen, mint a saját érdemük, hogy sikerült elérni valamit. Ezt az érzést csak erősíti, hogy spoiler Tippelni persze lehet, de az azért mégsem ugyanaz…
Összességében azért kellemes darab, bár helyenként kicsit tán túlírt. Azt viszont remekül bemutatja, hogy a szuperhős nem egyenlő a jó fiúval, és még aki a jónak kikiáltott oldalt képviseli, az is távol áll a tökéletestől.


Hernád Péter: Alakváltó

Hernád Péter: Alakváltó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Jáger Dénest hidegen hagyja a szuperhősködés: kizárólag a saját érdekében hajlandó használni alakváltó képességét, és ebben nem ismer határokat. Ettől még lehetne kedves csirkefogó vagy szeretnivaló zsivány, de Alakváltót más fából faragták. Ő besurranó tolvaj, rögeszmés csaló és gátlástalan erőszaktevő. Bármerre viszi az útja, könnyek, romok és tönkrement életek maradnak mögötte.

Az sem fékezheti meg, hogy ámokfutása során számolatlanul gyűjti az ellenségeket. Mire felnőttkorba lép, már a sarkában van a befolyásos oligarcha, a rettegett maffiavezér, a bosszúszomjas rendőrkapitány, de még a tántoríthatatlan riporternő és a Magyarország békéje fölött őrködő szuperhős-csapat is.

Ám Alakváltó még ekkor sem képes leállni; csak azután kezdi érezni a vesztét, amikor ártó hatalmak világuralmi összeesküvésébe keveredik, és a túlélésért vívott harcban a különleges képességén kívül csakis ellenségei segítségére számíthat…

A Garabonciás Osztag sorozat első két kötetében a magyar szuperhősök saját démonaikkal harcoltak – a harmadik, legsötétebb epizódban a főhős maga a démon.

Hirdetés