cseri P értékelése


>!
cseri P
Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni

Ismét egy bemutatkozó kötet A Scolartól, és ez most annyira új, hogy más műfajban sem alkotott még a szerző, én a nevét se ismertem. A műfaja érdekes, az a bizonyos átmeneti, a címlap szerint novellák, de egyben érdemes olvasni, a történet összefügg, a főszereplő ugyanaz, az ő életéből ismerhetünk meg epizódokat. Nagyon tetszett, hogy két idősíkon fut az egész, az egyik a gyerekkort mutatja be, némi valláskárosultsággal fűszerezve, a másik meg egy fiatal nő útkeresését, és a végén a két szál összefut. Nagyon érdekes volt, könnyedén író szerző (és ezt most jó értelemben gondolom), a történetek jók, az élményanyag hiteles, egy igazán jó első kötet.


Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni

Czakó Zsófia bemutatkozó kötetének elbeszélője egy olasz férfival él, távol a magyarországi kisvárostól, amelynek katolikus miliőjében felnőtt. A milánói dóm konténerkasszájában dolgozik, ahol jegyeket értékesít. Jól fizető állást hagyott ott ezért a munkáért, és – bár sem az olasz, sem a magyar családja nem érti, mit keres ezen a helyen – hosszú ideje először érzi szabadnak magát.

Kötelességtudat és megfelelési kényszer, kompromisszumkészség és az elvárásoktól való félelem, komplexusok és szorongások kölcsönhatásait vizsgálja a szerző a kötet írásaiban. Mit fog szólni Rosaria néni, Ica néni, mit gondol az olasz szomszéd és Gábor atya? A jó szándékú tanácsokból és javaslatokból kifogyhatatlan környezet nyomása alatt pedig annak a lehetőségét keresi: mit tenne, ha csak a saját kedvére cselekedne?

Hirdetés