kataa_ értékelése


>!
kataa_
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Kicsit nehéz összeszednem a gondolataimat, de nem tudom kihagyni, hogy írjak erről a könyvről, ugyanis nem olvastam még valami elég sok ennyire hiteles regényt a depresszióról, sőt, egyáltalán nem olvastam még ilyen ifjúsági regényt egy „köztünk élő”, magyar tizenéves lányról (egy jófej, ténylegesen köztünk élő, magyar tizenéves lánytól). Elsősorban pont ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy ez a regény megszületett: azokért a fiatalokért, akiknek felkeltheti az érdeklődését, hogy a könyvet egy kortársuk írta, közérthetően, abszolút az ő nyelvükön. Bízom abban ha egy olyan lányról olvashatnak, aki ők vagy a barátaik is lehetnének, aki azt a zenét hallgatja, amit ők, oda jár bulizni és ugyanazokon az utcákon sétál, ahol ők, hamarabb veszik a kezükbe a könyvet, így Zsófi szemein és gondolatain keresztül sokkal közelebb kerülhetnek egy nagyon fontos téma megértéséhez – ha ezáltal pedig még jobban is odafigyelnek egymásra és magukra, az még inkább óriási lépés lenne.
Azt hiszem az ilyen történetek elolvasása talán a legjobb mód arra, hogy kicsit jobban megérthessünk teljesen más személyiségeket, élethelyzeteket, gondolkodásmódokat. De mindemellett ez a könyv egy harcos is. Harcol a stigmák leküzdéséért a mentális betegségekkel és a segítségkéréssel kapcsolatban – minden egyes olyan mondat ellen, hogy „majd elmúlik”, „csak gondolkodj pozitívan”, „miért nem próbálkozol jobban”; és harcol azokkal a társadalmi elvárásokkal szemben, amik megmondják, hogy egy trauma után hogy kell és illik viselkednünk, és mikor milyen fázisban kell tartanunk. Spoiler: ilyen „kell” nincs!
Szinte végig volt egy gombóc a torkomban olvasás közben, de mégis csak akkor tartottam szünetet, amikor külső tényezők miatt muszáj volt. Luca kendőzetlenül őszintén és fájdalmasan életszerűen, de gördülékeny stílusban írta meg, hogy egy ilyen állapotban hogyan kerülhet valaki egyre mélyebbre egy spirálban, hogyan halmozódnak fel a traumák az óriásitól az egészen apróbbig, és hogy hogyan tűnik minden ezek által kreált gondolat valósnak és a megmásíthatatlan igazságnak abban az állapotban. Spoilermentesen nehéz erről írni, de baromi hálás vagyok azért, ahogy a különböző érzékeny témák terítékre kerültek. Bár a félelmeim azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz problematikus vagy romantizált ez a könyv már akkor eloszlottak, mikor a könyvbemutatón Luca azt mondta, hogy olyat biztosan nem akart írni, mint a Tizenhárom okom volt…, még így is lenyűgözött, hogy tényleg mindenre gondolt, és mindent mennyire érzékenyen érintett – egy ilyen regényt csak így lenne szabad megírni egyébként is. ajánlanám a Netflix figyelmébe
Kedves @Luca_Nyáry , remélem olvashatunk még tőled nagyon sokat <3, addig is azt mondom, ennek a könyvnek minden ember polcán helye lenne.

5 hozzászólás

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

A boldogságon nincsen lejárati dátum?

Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Zsófi retteg attól, hogy mi várja az alján, éppen ezért úgy dönt, hogy nem is akarja megtudni és helyette inkább az életből kivezető utat választja. Ehhez azonban még el kell intéznie valamit: meg akarja magyarázni a húgának, hogy miért teszi ezt. Zsófi összeszedi életének minden olyan eseményét, amely ehhez a naphoz vezetett; félrecsúszott estéket, kísértő emlékeket és kisiklott barátságokat. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelentekben bővelkedő regény ezekre is választ keres.

Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad – Neked.

Hirdetés