pat P értékelése


pat P>!
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Hát, azt nem állítanám, hogy Mr. Strahan ízlése és az én ízlésem olyan borzasztóan nagyon egyezne (főleg, ami a sci-fit illeti – a fantasy-érzékével egészen meg vagyok elégedve), de pár dolgot azért el kell ismernem.
1. Az biztos, hogy amit beválogat a kötetébe, az írástechnikailag legalábbis korrekt, nagyon sokszor pedig egészen csodálatos és irodalmilag igényes. (Ugyanitt, köszönet a kiadónak, hogy igazán remek fordítókra bízta a szövegek magyarítását, igazán sok szépség akadt a kötetben.)
2. Tagadhatatlanul ad egy olyan rálátást a fantasztikum aktuális trendjeire, amit magyar olvasóként egyébként nagyrészt nélkülöznünk kéne. Más kérdés, hogy ezek a trendek barátaink-e, vagy kevésbé. (Engem speciel nem különösebben izgat, ha egy novellában van egy kis LMBTQ tematika, sem pozitív, sem negatív értelemben. Tényleg itt az ideje, hogy megpróbáljuk végre természetesen kezelni ezt. Gender-tematika részemről dettó. Az öko-apokalipszisektől mondjuk már van egy kis herótom, de elismerem, fontos téma.)
3. Valószínűleg fontos szempont lehet a kötetek összeállításánál, hogy a történetek előterében valós emberi (társadalmi, lélektani, ilyesmi) problémák álljanak, a szerzők kellő érzékenységgel és empátiával közelítsenek szereplőikhez, legyenek képesek valószerű, azonosulható karaktereket alkotni, tudjanak olyan történeteket elmesélni, amikkel az olvasó azonosulni tud. Akkor is, ha a protagonistának esetlegesen színváltós pikkelyei vannak, ha csimpánz, netán egy kis robot vagy egy épület. És ez jó. Nagyon jó.
4. A kötetek elég sokszínűek, tematikailag változatosak. Ebben például volt kettő egész darab űrhajós novella is! Meg kettő földönkívülis is. (És ezek ráadásul egybe sem estek!) És volt benne okos Ken Liu és lírai Ursula K. Le Guin, furcsa Alyssa Wong és egyedi látásmódú Daryl Gregory, hát mi bajom lehet nekem voltaképpen? (Jó, oké, pár középszerű alkotást azért tudtam volna feledni, de most a pozitívumokat sorolom éppen, no.)

Egyszóval, jók voltak ezek a kötetek. Ha valaki a lelkemet kérné cserébe a garanciáért, hogy sosem olvasok rosszabb fantasztikumot ezeknél (még magyar szerzőktől sem! :P), már írnám is alá a kontraktust íziben.
(Olvasónapló a hozzászólásoknál, mint rendszerint.)

3 hozzászólás

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely 2016-ban mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2018-ban megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Jonathan Strahan 1964-ben született Belfastban. Közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként, ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig megkapta munkásságáért a World Fantasy-díjat. Szerkesztőként több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez. Nyugat-Ausztráliában él feleségével és két lányával.

Hirdetés