Caledonia_Valley P értékelése


Caledonia_Valley P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

"Glimpi különbözik a családjától, ugyanis sok-sok manóévvel ezelőtt megátkozták… Főhősünk képtelen a hazugságra, ami a szívén, az a száján, s még ha füllenteni is szeretne, akkor sem képes erre a manapság oly egyszerű és zsigerből jövő tettre… Gondolhatjátok, hogy ez a képesség nem éppen teszi őt népszerűvé társai között… Glimpi végtelenül szomorú és magányos, és hiába próbál meg hazudni, még az életveszélyes helyzetekben sem képes rá. A keserű igazság, ami a száját elhagyja menti meg egy veszedelmes troll karmai közül is, így a manó az emberek világába (Helsinki) vándorol, ahol egy szomorú kislánnyal találkozik…

Az igazmondás manapság sajnos ritka tulajdonságnak – s így kincsnek – számít, hiszen nem sok ember van már, aki szeretné hallani magáról a színtiszta igazat… Az igazmondás hiánya adódhat kétszínűségből, de okozhatja az is, hogy nem szeretnénk megbántani másokat… Ez utóbbi a pozitív eset…

Ez a kötet humorosan közelíti meg ezt az egyébiránt óriási problémát, mellyel mai társadalmunk küzd.

Matt Haig csodálatos gondolatokat osztott meg a világgal eme parányi kötet megalkotásakor, melyből gyermekek és felnőttek egyaránt rengeteget tanulhatnak. A varázslatot Chris Mould gyönyörű illusztrációi és Szabó T. Anna zseniális fordítása teszi teljessé."

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/10/matt-haig-az-igaz…


Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Majd pirulsz és vidulsz és rossz viccen nevetsz,
és szaladsz és maradsz és szeretsz és feledsz.
Te döntesz, hogy telik veled az élet el,
úgy hajlik, mint hangod, amikor énekel.

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál!
Ez a vicces és szívmelengető mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára.
Szabó T. Anna friss, szemtelen és könnyfakasztó fordításában.