nikolett_z értékelése


nikolett_z>!
Lovász Andrea (szerk.): Toppantós

Lovász Andrea (szerk.): Toppantós Legkisebbek mondókás- és verseskönyve

Én valahogy sokkal többre számítottam, nem mondhatnám, hogy nagyon tetszett.
Vannak a versek és mondókák közt aranyos régi és modern írások is, de számomra javarészt értelmetlen és erőltetett dolgokból tevődik össze az egész.
A kisebbik táborba tartoznak azok a versek és mondókák, amiket együtt mondtunk kislányommal és látszott, hogy tényleg élvezi őket. Ilyen pl. a Dióbél bácsi és az Akinek a szeme kék, stb. Ezeket többször is elmondtuk, tényleg aranyosak. :)
A nagyobbik táborban pedig szerintem zagyvaságok vannak… a vers/mondóka végén csak összenéztünk kislányommal és bíztunk benne, hogy a következő értelmesebb lesz. Sőt, olyan is van, ami véleményem szerint már egyenesen gáz, nem is értem, hogy lehet az ilyeneket versnek nevezni. Pl. Tóth Krisztina: Marci öltözködik című „verse”. Az utolsó versszaka így szól:
"Segítség, segítség!
Beszorult a Marci haja!
Csak az húzza a nadrágot
a fejére, aki hülye."
De most tényleg, ez csak szerintem gagyi? :D :D

Összegezve: egyszer el lehet olvasni, még ha szenvedősen is, de… ha aranyos és élvezhető verseket és mondókákat szeretnétek olvasni, akkor hagyjátok a polcon, szerintem ezerszer jobb könyveket lehet találni a témában. :)

1 hozzászólás

Lovász Andrea (szerk.): Toppantós

Lovász Andrea (szerk.): Toppantós

Mikor kezdjünk mondókázni egy kisgyerekkel? Ha lehet, még akkor, amikor anya pocakjában lakik. És aztán mindig, mindenhol, minden alkalommal: ringatás, öltöztetés, etetés, fürdetés, altatás közben – játsszuk és dudorásszuk végig együtt vele a napokat.
A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki. A legegyszerűbb dajkarímektől kezdve egészen a verses mesékig, játékmondókákig, találós kérdésekig sok-sok mondogatni valót kínálunk.
Mivel az egyes népi gyerekmondókák variációinak száma végtelen, mi csak egy-egy változatot mutatunk be, ám arra biztatunk minden olvasót, bátran változtasson, költse át, írja újra ezeket – úgy, ahogyan ő tanulta, ahogyan ő szereti, vagy ahogyan a gyerekének tetszik. S reméljük, azt is felfedezik, mennyi játéklehetőség rejlik a kortárs magyar gyerekirodalom remekeiben!